zondag, januari 19, 2025
GezondheidZiek zijn beter worden

Buikgriep

Buikgriep ligt altijd op de loer.

Door deze zes voedingsmiddelen te eten of te drinken, zul jij je snel weer beter voelen.

1. Soep
Als we verkouden zijn of een buikgriep hebben grijpen we vaak naar soep. En dat is een slimme keuze. Want door soep te eten wordt je vochtbalans op peil gehouden en krijg je vitamines binnen die je nodig hebt om beter te worden. Om je maag rustig te houden, kun je het beste zo min mogelijk kruiden toevoegen aan de soep. Een heldere, lichte soep zoals groentesoep of kippensoep werkt daarom het best tegen buikgriep.

2. Hydrateren
Bij een buikgriep verlies je veel vocht. Het is daarom belangrijk om heel veel te drinken om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt. Genoeg drinken is zelfs nog veel belangrijker dan goed eten. Je kunt het beste gewoon kleine slokjes water of thee drinken en zeker geen zoete frisdranken of fruitsappen nuttigen, want deze zijn te heftig voor je maag tijdens een buikgriep.

3. Beschuit en biscuitjes
Droge voedingsmiddelen zoals biscuitjes en beschuit zetten je maag niet te veel onder druk. Daarom kun je als je buikgriep hebt het beste naar deze droge voedingsmiddelen grijpen. Als je weer meer energie wilt krijgen, doe dan een beetje honing op de biscuitjes of beschuit. Doop het om het zachter te laten worden in je thee, zodat je het gemakkelijker verteren kunt.

4. Witte rijst en wit brood
Volkoren producten zorgen voor veel prikkels in je maag en kun je daarom beter laten staan bij een buikgriep. Doordat witte rijst en wit brood een licht verstoppend effect hebben, en dus de stoelgang enigszins vertragen, is dit juist wel aan te raden. Als je je al wat beter voelt, kun je gekookte groenten pureren en door je rijst mengen voor wat meer smaak.

5. Gember
Gember bevat allerlei antioxidanten, vitamines, mineralen en essentiële oliën. Daarnaast neutraliseert het je maag en zorgt het ervoor dat je misselijkheid verdwijnt. Een goede keuze dus om te eten bij een buikgriep. Je kunt op een klein stukje kauwen of er gemberthee van maken.

6. Zoute crackers
Crackers met een beetje zout kun je gemakkelijk eten. Het zout op de crackers zorgt ervoor dat het sodium en chloride dat je kwijt bent geraakt door het overgeven en de vele toiletbezoeken weer aangevuld wordt. Daarnaast helpt het tegen de misselijkheid.

Rustig opbouwen
Als je weer bent opgeknapt is het belangrijk om je maag nog even de tijd te geven om te herstellen. Je kunt daarom twee à drie dagen nadat je je weer beter voelt niet te veel vetten eten. Kies bijvoorbeeld voor mager vlees, zoals kalkoen, kip en kalfsvlees, en vis met gekookte groenten. Uiteindelijk is het belangrijk om weer toe te werken naar een gezond en gevarieerd dagmenu. Dit is namelijk de beste manier om weer aan te sterken. Let er wel op hoe je buik reageert op de voeding die je binnen krijgt.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.