Algemeen

Infrarood Sauna

Gezondheid.be

Facebookrss287

Gezondheid.be

Facebookrss287805

NL FRof zoek op onderwerp »

home > dossier > alternatieve therapie

Infrarood-sauna: wondermiddel of leuk gadget?

LAATST BIJGEWERKT: DECEMBER 2016DelenTweetMailIn dit artikelInfrarood-sauna: wondermiddel of leuk gadget?

DOSSIER De infrarood-sauna kent de laatste jaren een stormachtige opgang. Anders dan de klassieke ‘Finse’ sauna is de werking van een infrarood-sauna gebaseerd op de (onzichtbare) infrarood stralingswarmte die opgewekt wordt met diverse types van stralers. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Een infraroodsauna is dus eigenlijk geen sauna maar een (stralings) warmtecabine

In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% zou rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet. Meestal ziet de infrarood-sauna er net zo uit als de klassieke houten saunacabine. Maar omdat de infraroodstralen rechtstreeks de huid verwarmen, kan men ze ook zonder zo’n cabine gebruiken, en zelfs in open lucht. Essentiëel is de straling, niet de warmte van de omringende lucht. Afhankelijk van het materiaal van de cabine (den, hemlock, ceder, multiplex…) zou de warmtegeleidingscoëfficiënt weliswaar verschillen en zouden een deel van de infraroodstralen geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst worden, waardoor het effect minder groot zou zijn.

Hoe werkt de infrarood-sauna?

Sauna-3handd-170_400_05.jpg

Het infrarode gedeelte van het kleurenspectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 0,76 µm tot 1000µm. Mens en dier ervaart deze straling als warmtestraling.
Het infrarode licht bestaat uit drie typen golven met elk een eigen golflengte. Die wordt uitgedrukt in micrometer (µm).
Korte golf infrarood (IR-A): 0,76 – 1,40 µm
Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm
Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm
Er zijn infrarood cabine’s die gebruik maken van stralers uit het korte golfbereik en cabines met stralers voor het midden- en lange golfbereik. Beide toepassingen zouden een verschillende uitwerking op de huid hebben. 

A-straling: Deze infraroodstralers geven ‘rood licht’ met behulp van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Deze straling zou tot diep in de huid doordringen (naargelang de bron van 4 mm tot 5 cm). Infrarood-A-stralen zouden de meest therapeutische zijn.

B-straling: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.

C-Straling: Deze infraroodstraling wordt alleen gebruikt voor verwarming en dringt dus niet het lichaam binnen. Van deze straling dringt slechts 5 % in de huid door en 95 % is voor warmte (al zouden volgens sommige producenten/verkopers van dit soort infrarood-sauna’s deze stralen net het diepst doordringen…). Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. In feite functioneert een infraroodsauna met alleen lange C-stralen als een klassieke sauna via de opwarming van de lucht. 

De infrarood-sauna kan net als de klassieke sauna gebruikt worden in combinatie met koudwaterbaden tussen de verschillende sessies. Maar hij kan ook zonder die koudebaden gebruikt worden.
Als we de reclame mogen geloven, dan zou de infraroodenergie van een infraroodcabine het transpiratie volume in vergelijking met een gewone sauna meer dan verdubbelen, terwijl ze met een beduidend lagere temperaturen werkt. Deze lagere temperatuur zou minder gevaarlijk zijn dan de klassieke sauna. Gelijktijdig is het aangenamer om tijdens het cabinegebruik lucht van 40 tot 50°C in te ademen dan lucht tot 100°C. Daardoor wordt de infraroodcabine meer geapprecieerd omdat de ingeademde lucht aangenamer is en men zelf deze luchttemperatuur kan regelen door meer of minder verse lucht in de cabine te laten. Hierdoor treed een hoger gevoel van welbehagen in.

zie ook artikel : Sauna: voor- en nadelen

Gezondheidseffecten van de infrarood-sauna

Als we de vele gezondheidsclaims van de producenten en verkopers van infrarood-sauna’s mogen geloven, dan is het een echt wondermiddel. Maar in hoeverre kloppen die beweringen?
Het theoretisch principe achter de infrorood sauna is dat de infraroodstralen diep in de huid doordringen en door de huid worden geabsorbeerd, en dat de lichtenergie in het onderhuids weefsel wordt omgezet in warmte-energie. Afhankelijk van het type stralen (zie hoger) dringen de stralen evenwel slechts zeer oppervlakkig in de huid, en is er geen bewijs van enig direct effect op cellen, spieren of organen.

Helpt om te vermageren

infrarood-sauna-vrouw-150.jpg

Beweringen
• De infrarood energie dringt dieper in uw lichaam door dan de warmte van een gewone sauna. Het lichaamsvet begint vloeibaar te worden rond 43°C en kan dan via het zweet uw lichaam verlaten. 
• Voor de produktie van zweet is energie nodig. Een liter water uitzweten vergt ongeveer 600 kcal warmte-energie. Tijdens een half uur in de gewone sauna wordt gemakkelijk 0,5 l zweet geproduceerd, in de infrarood-sauna kan dat twee- tot drie keer meer zijn. Wat dus zou neerkomen op een energieverbruik van 600 Kcal per uur (in sommige reclameboodschappen heeft men het zelfs over 600 tot 900 Kcal per half uur). 

Commentaar
• Er bestaat geen enkel bewijs dat een verblijf in de infrarood-sauna vet doet ‘wegsmelten’ en dat dit via het zweet wordt afgevoerd. 
• Het gewichtsverlies na een sauna (klassiek en infrarood) is grotendeels toe te schrijven aan verlies aan vocht. Dat moet nadien zo snel mogelijk worden aangevuld. 
• De verwijzing naar de energie die verbruikt wordt om te zweten, is misleidend. Ook in rust verbruikt ons lichaam energie voor hartwerking, ademhaling, urineproductie, enz. (= basaal metabolisme). De hoeveelheid is afhankelijk van geslacht, leeftijd en gewicht. Het basaal energieverbruik van een man van 75 kg tussen tussen 18 en 30 jaar bedraagt bijvoorbeeld 1.827 kcal per dag. Bij zeer geringe activiteit (lezen, TV kijken, muziek beluisteren, de lift nemen…) loopt het energieverbruik reeds op tot 2.375 kcal per dag. 
Een energieverbruik van 600 kcal per uur moet ook gerelativeerd worden: om 1 kg vet te verbanden, is 7000 Kcal energie nodig… 600 kcal komt ongeveer overeen met de energie van 100 g chocolade. 
Bovendien moet men er rekening mee houden dat de energie die verbruikt wordt bij inspanning op de eerste plaats geleverd wordt door de in het lichaam aanwezige koolhydraten (onder vorm van glycogeen). Bij de energieproduktie wordt slechts in beperkte mate vet verbrand, en dat is dan nog afhankelijk van de duur en de intensiteit van de inspanning. Als er door de sauna al vet verbrand wordt, dan is dat alleszins zeer beperkt.

Bestrijdt cellulitis

Bewering
Cellulitis zou een gevolg zijn van de onderhuidse ophoping van vet, water en afvalstoffen. Door regelmatig gebruik te maken van de infrarood-sauna zouden deze vetoverschotten smelten en via het zweet afgevoerd worden.

Commentaar
Er bestaat geen enkel bewijs dat een verblijf in de infrarood-sauna vet doet ‘wegsmelten’ en dat dit via het zweet wordt afgevoerd.

Verbetert immuniteit

sauna-voeten.jpg

Beweringen
• Door de stijging van de lichaamstemperatuur krijgt men een effect vergelijkbaar met koorts. Dit leidt tot een stijging van witte bloedcellen en antistoffen en stimuleert het immuunsysteem. Doordat de infraroodstralen diep in het lichaam doordringen, is dit effect groter dan bij de traditionele sauna. 
• De verwarming van het lichaam door infraroodstralen stimuleert en versnelt de metabolische processen en beperkt de aanwas aan pathogene bacteriën en virussen. Gezonde lichaamsdelen en organen worden tot een verhoogde activiteit aangezet. Het zelfgenezingsproces en de weerstand van het lichaam worden verbeterd en nemen toe. De genezing van chronische en acute ziektebeelden zoals verkoudheid, infecties en reumatische ziektes worden door de zelfgenezende kracht van het lichaam versneld.
• Gebruik van de infrarood-sauna bij het begin van een verkoudheid, kan de infectie tegenhouden.
• Veel mensen hebben een te lage lichaamstemperatuur, waardoor ze te kampen hebben met allerlei chronische infecties van sinus, ogen, oren, urinewegen, keel… Door geregeld gebruik van de infrarood-sauna verhoogt men de lichaamstemperatuur en worden deze infecties genezen.

Commentaar
Over de effecten van sauna op het immuunsysteem is nauwelijks onderzoek verricht. 
Er bestaat slechts één onderzoek (Ann Med. 1990;22(4):225-7) dat bevestigt dat mensen die regelmatig naar de (klassieke) sauna gaan (tweemaal per week gedurende zes maanden), tot 30% minder verkoudheden oplopen dan mensen die niet naar de sauna gaan. Er is geen invloed op de ernst of de duur van de verkoudheden. 
Enig effect op andere infecties is niet bewezen.
Dat chronische infecties te maken zouden hebben met een te lage lichaamstemperatuur iswetenschappelijk onzin.

Is zeer weldadig voor de huid

Beweringen
• Door de directe warmte wordt de bloedcirculatie in de huid gestimuleerd, waardoor extra-voedingsstoffen worden aangevoerd, en de huid gezonder wordt.
• Door het overvloedig zweten worden verstopte poriën geopend, waardoor allerlei vuil en afvalstoffen worden afgevoerd. 
• Reinigt de huid
• Verjongt de huid doordat huidschilfers worden verwijderd
• Door de straling van de infraroodsauna wordt de huid diep gereinigd en gaat de huid transpireren. Hierdoor worden de door talg verstopte poriën geopend en worden mee-eters bij acne verwijderd. 
• Door de infrarood straling worden dode huidcellen verwijderd en gaat de huid minder schilferen, wat een gunstig effect heeft bij psoriasis. 

Commentaar
Over de precieze effecten van sauna (klassiek of infrarood) op de gezonde huid, bestaat nauwelijks onderzoek. Waarschijnlijk heeft het een (licht) uitdrogend en reinigend effect. 

• Psoriaris: het enige gepubliceerde onderzoek (Hautarzt. 1983 Oct;34(10):512-4) wijst uit dat (klassieke) sauna bij 9 op 10 psoriasispatiënten geen enkel effect heeft, en bij 1 op 10 leidt tot een verergering van de symptomen. 

• rosacea (‘couperose’): (klassieke) sauna verergert de symptomen 
• eczema: (klassieke) sauna verergert de symptomen
• atopische dermatitis: (Klassieke) sauna verergert de symptomen en kan zelfs leiden tot een acute opstoot van urticaria (jeuk). Sauna wordt alleszins afgeraden voor mensen met chronische netelkoorts (urticaria). 
• acne: geen onderzoek bekend
• cellulitis: geen onderzoek bekend
• verouderingsproces: geen onderzoek bekend

Versterkt hart en bloedvaten

infrarood-sauna-2-150.jpg

Beweringen
• Het lichaam reageert op de dieptewerking van de stralen door een activering van het hormonaal systeem, wat leidt tot een verhoogde hartslag en hartdebiet.
• Door de reactie van het lichaam op de warmte versnelt de bloedsomloop, versnelt de hartslag en het hartdebiet. Dit zorgt voor een betere zuurstofvoorziening van de organen.
• Herhaald gebruik van infrarood-sauna verlaagt de bloeddruk en versoepelt de vaatwanden.
• Het effect van sauna op het hart is vergelijkbaar met een uithoudingstraining. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat.
• Verlaagt cholesterolgehalte

Commentaar
De opwarming (niet de specifieke infrarood-straling) heeft inderdaad een effect op het hart. Om de lichaamstemperatuur in evenwicht te houden, moet het hart sneller pompen en verhoogt de hartprestatie (cardiac output). De hartslag in de sauna kan tweemaal zo hoog liggen dan de hartslag in rust, terwijl de hartprestatie (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt) twee tot drie keer hoger kan liggen. Dit komt ongeveer overeen met een verhoging van de hartprestatie tijdens een fikse wandeling. 
Door het zweten stijgt de concentratie aan hemoglobine (de rode kleurstof in de rode bloedcellen) licht. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Door het vochtverlies wordt ook het renine-angiotensine-aldosteron hormonaal systeem geactiveeerd. Wanneer dit hormoonsysteem wordt ‘aangezet’ stijgt de bloeddruk, knijpen de bloedvaten in de nier samen en worden zout en vocht vastgehouden.

• Er bestaat enige aanwijzing dat regelmatig gebruik van infrarood-sauna een gunstig effectheeft op het cholesterolgehalte in het bloed bij mensen met verhoogd cholesterol. 
• Sauna (klassieke en infrarood) heeft mogelijk een regulerende invloed op de bloeddruk. Onder invloed van de hitte in de sauna daalt de (diastolische) bloeddruk ligt. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer hij zal dalen. De systolische bloeddruk blijft vrijwel constant. 
• Een aantal studies, vooral in Japan, wijst op een mogelijk gunstig effect van infrarood-sauna op de hartfunctie en de inspanningscapaciteit bij patiënten met congestief hartfalen of hart-insufficiëntie. Dit is een hartaandoening waarbij het hart niet meer in staat is om -met name bij verhoogde lichamelijke inspanning- voldoende bloed door het lichaam te pompen. Als gevolg daarvan krijgen de weefsels en organen te weinig zuurstof. Mogelijke verschijnselen zijn kortademigheid en benauwdheid (= dyspnoe) bij inspanning, snel vermoeid, hartritmestoornissen (= aritmieën). Bij falen van de linker harthelft ontstaat stuwing van vocht in de longen (= long-oedeem). Bij falen van de rechter harthelft ontstaat stuwing van vocht onder de huid, vooral rond de enkels (= perifeer oedeem). 
• De bewering dat sauna een vergelijkbaar cardiovasculair effect heeft als aerobe sportbeoefening, is uitsluitend gebaseerd op het energieverbruik dat nodig is voor de zweetproduktie (zie hoger). Voor de produktie van 1 l zweet is ong. 600 Kcal energie nodig. Dit wordt dan vergeleken met het energieverbruik van diverse sporten (tussen 250 en 800 Kcal per uur, naargelang het type en de intensiteit, voor een man van 70 kg), waaruit wordt afgeleid dat sauna een vergelijkbaar effect heeft als sportbeoefening. Maar in tegenstelling tot studies over de cardiovasculaire voordelen van sport, zijn er geen vergelijkbare studies over de cardiovasculaire voordelen van sauna.

Slapeloosheid

infrarood-sauna-3-150.jpg

Bewering
Een sessie in de infrarood-asauna voor het slapengaan verbetert de slaapkwaliteit. 

Commentaar
Er bestaat enige aanwijzing dat regelmatig gebruik van de (klassieke) sauna een positieve invloed heeft op de slaap. Over infrarood-sauna zijn geen specifieke gegevens bekend, maar er is geen reden waarom die niet hetzelfde effect zou hebben. Er zijn geen studies bekend over de invloed van sauna bij de behandeling van slaapproblemen.

Ontgift het lichaam

Bewering
• Samen met het zweet en het lichaamsvet worden ook allerlei gifstoffen (benzeen, nicotine, geneesmiddelen, …) en zware metalen (lood, zink, cadmium, kwik…) afgevoerd. 
• De frequentie van de infraroodstralen komt overeen met de frequentie of het water in de cellen, waardoor gifstoffen worden afgegeven in het bloed en via het zweet, de urine en de uitwerpselen worden afgevoerd.
• Bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen dieptewarmte op, worden wijder en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden opgelost en verdwijnen langs het lymfe-systeem uit het lichaam. Kortom allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. 
• De infraroodcabine biedt een maximaal zweeteffect. Tal van giftige stoffen, die tengevolge van metabolische verontreiniging in het lichaam zijn opgeslagen, worden door het zweten uit het lichaam verwijderd. De infraroodcabine verhoogt de capaciteit van dit uitscheiden, ontgiften en reinigen van de huid door de stimulerende werking op de zweetklieren

Commentaar
Er bestaat absoluut geen enkel wetenschappelijk bewijs dat gifstoffen, zware metalen, enz. onder invloed van sauna via het zweet of het lymfesysteem worden afgevoerd en dat het lichaam hierdoor ‘ontgift’ wordt. 
Ook de theorie dat cellen zouden geactiveerd worden door de straling en gifstoffen zouden vrijgeven die vervolgens via het bloed worden afgevoerd, is op niets gebaseerd.

Erectiele functie

Bewering
Infrarood-stralen verhogen de concentratie stikstofoxide (NO) in het lichaam. Tijdens seksuele stimulatie komt NO vrij bij zenuwuiteinden en uit het bloedvat-endotheel (de binnenbekleding van bloedvaten). Hierdoor vindt bloedvatverwijding plaats in de slagaderen van de penis en daardoor neemt de bloeddoorstroming toe. Ook geneesmiddelen zoals Viagra verhogen de NO-balans

Commentaar
Theoretisch lijkt deze bewering te kloppen, maar er is geen onderzoek verricht op het effect van (infrarood-) sauna op de erectiele functie.

Helpt brandwonden, littekens, operatiewonden, zweren… sneller genezen

Bewering
De infrarood-straling dringt diep in de huid door en heeft een gunstig effect op het helen van brandwonden, littekens, operatiewonden, zweren… 

Commentaar
Uit een analyse van alle gepubliceerde studies waarbij infrarood-straling werd gebruikt voor de heling van wonden of zweren (ongeacht de oorsprong ervan), komen de Amerikaanse Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) tot het besluit dat er geen bewijs bestaatvoor een gunstig effect van infrarood-straling (rapport van 26 juli 2006, te raadplegen op: www.cms.hhs.gov/mcd). 
Bij deze studies werd gebruik gemaakt van speciale infrarood-apparatuur met zeer gerichte straling. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat een infrarood-sauna met veel minder gerichte straling, wél een effect zou hebben op wondheling.

Werkt pijnverlichtend (gewrichtspijnen, spierpijnen, arthritis)

douche-na-sauna-150.jpg

Beweringen
• De warmte van de infrarood saunacabine versoepelt het spierweefsel, stimuleert de bloedsomloop en prikkelt zenuwen. De spierspanning neemt af en de ledematen verstijven minder. De pijn van ontstoken gewrichten neemt daardoor af. Er is ook een positieve invloed bij gespannen spieren en schouders. Voor sporters die last hebben van blessures is het gebruik van een infraroodsaunacabine aan te raden. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen sneller. 
• De gecombineerde werking van warme lucht en van de infraroodstralen stimuleert de stofwisseling en zorgt voor een intense doorbloeding van huid en spieren. Zuurstof en bouwstoffen worden beter door de spieren opgenomen, en afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd.
• Infrarood sauna helpt bij reumatoïde artritis. 

Commentaar
• Reumatoïde artritis en fybromyalgie: Onderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis en fybromyalgie toont aan dat sauna op korte termijn vaak een positief effect (minder pijn, minder stijfheid, beweeglijkheid) heeft. Dit effect is meer uitgesproken bij mannen dan bij vrouwen. Maar 12 uur later is de pijn bij meer dan de helft van de patiënten erger dan voordien . Sauna wordt alleszins afgeraden voor patiënten met reumatoïde artritis tijdens een acute opstoot. Er bestaat geen enkel bewijs dat infrarood-sauna op dit vlak beter of slechter is dan de klassieke sauna.

• Acute spier- en gewichtspijn: er bestaan aanwijzingen dat sauna een tijdelijke pijnverlichtingkan geven bij acute spier- en gewrichtspijnen. Er bestaat geen enkel bewijs dat infrarood-sauna op dit vlak beter of slechter is dan de klassieke sauna. Bij acute ontstekingspijnen is warmtebehandeling tijdens de eerste 48 uur evenwel af te raden.

• Bechterew: Mogelijk heeft sauna, in combinatie met aangepaste oefentherapie, een gunstig effect (op pijn, beweeglijkheid, duur ochtendstijfheid) bij patiënten met de ziekte van Bechterew (Rheum. 2001 Oct;45(5):430-8)

• Jicht: Er bestaat geen enkel bewijs voor een positieve invloed van sauna op jichtklachten. Integendeel, sauna zou eerder kunnen leiden tot verergering van de klachten 

• Sauna heeft geen betekenisvolle invloed op spierstijfheid en -pijn tengevolge van fysieke inspanning. 
• Er bestaat geen bewijs voor een sneller herstel van spierletsels door sauna. 
• Studies bij patiënten met (chronische) pijn leveren tegenstrijdige resultaten. Waarschijnlijk is sauna een zinvolle aanvulling bij andere pijnbehandelingen (bv. bij neuropathische pijn ten gevolge van o.m. diabetes), maar het is nog onduidelijk voor welke types van pijn (Psychotherapy and Psychosomatics 2005;74:288-294). Er bestaat geen bewijs dat infrarood-sauna op dit vlak extra effecten zou hebben.

Ademhaling

Beweringen
• slijmafscheiding in de luchtwegen wordt verhoogd
• betere doorbloeding van de luchtwegen
• Astma: aantal aanvallen neemt af, ademhalingsmoeilijkheden worden minder, vitale capaciteit (=het maximale volume lucht, dat bij een volledige in- of uitademing door de mond gaat) neemt toe.
• Chronische bronchitis: wat geldt voor astmapatiënten geldt ook voor mensen die last hebben van chronische bronchitis: regelmatig saunabezoek werkt zeer verlichtend. 

Commentaar
• Sauna leidt tot een lichte maar zeer tijdelijke verbetering van de longfunctie, met o.m. een verhoging van de vitale capaciteit (=het maximale volume lucht, dat bij een volledige in- of uitademing door de mond gaat)

• Saunagebruik is veilig voor COPD-patiënten en mensen met chronische bronchitis. Er zou eenlichte verbetering van de longfunctie optreden, maar deze is zeer kortstondig. (Arch Phys Med Rehabil. 1989 Dec;70(13):911-3).

• Hetzelfde geldt voor astma-patiënten: er zijn geen aanwijzingen dat saunagebruik schadelijk is voor astmapatiënten, maar er zijn evenmin bewijzen dat het een gunstig effect zou hebben. 
• Saunagebruik wordt afgeraden tijdens acute respiratoire infecties

Kanker

sauna-emmer120.jpg

Beweringen
Het gecombineerde effect van warmte en infrarood-stralen versterkt de natuurlijke immuniteit en doodt abnormale cellen, waaronder kankercellen. 

Commentaar
Voor deze bewering bestaat geen wetenschappelijk bewijs 

Blessurepreventie bij sportbeoefening

Bewering
• In plaats van bij koud en slecht weer risico’s te lopen op blessures door een slechte opwarming van het lichaam kan men beter de opwarming in de Infraroodcabine laten plaatsvinden. U gaat in de cabine zitten tot het transpireren begint, u bent dan opgewarmd en kunt u buiten de training beginnen. 
• Wanneer u geen zin heeft om uw training in de kou uit te voeren kunt u deze training door een sessie in de Infraroodcabine vervangen. Onderzoeken hebben aangetoond dat na 40 minuten in een Infraroodcabine de elasticiteit van de spieren met 50% toeneemt. Een kortere sessie van 10 a 20 minuten verhoogt de elasticiteit met 10%.

Commentaar
De infrarood-sauna (maar evengoed een klassieke sauna, een warm bad of douche, massage, warme doeken, heat packs… ) kan inderdaad gebruikt worden voor een zg. passieve opwarming voor sportbeoefening. 
Studies tonen aan dat de toename van de weefseltemperatuur de gevoeligheid voor sportletsels doet dalen. De elasticiteit van de spieren neemt toe naarmate ze beter doorbloed zijn. De gewrichtsbeweeglijkheid neemt toe waardoor de rekbaarheid van pezen, ligamenten en ander bindweefsel ook verbetert.
Onderzoek heeft evenwel aangetoond dat passieve opwarming niet voldoende is om de flexibiliteit te doen toenemen en geen enkele bescherming tegen letsels biedt. Het kan dus alleen gebruikt worden als aanvulling en niet als vervanging van de actieve warming up waarbij de lichaamstemperatuur verhoogd wordt door actieve bewegingen van de belangrijkste spiergroepen (huppelen, wandelen, joggen, touwspringen, fietsen op een home trainer… ).

Andere claims waarvoor geen enkel bewijs bestaat

• whiplash
• oorinfecties (otitis media)
• tinnitus (oorsuizen)
• zonnebrand
• haarschilfers (door verbeterde doorbloeding van de huid)
• lichaamsgeuren (door beter functioneren van de huid)
• zwangerschapsstriemen
• menstruatiepijn
• jicht 
• prostaatvergroting
• verbetert korte termijn geheugen
• menopauzeklachten
• maagzweer
• levercirrose
• gastritis
• hepatitis
• ziekte van Crohn

Mogelijke gezondheidsrisico’s van infrarood-sauna

Infrarood-sauna heeft nauwelijks gezondheidsrisico’s. 
Door de lagere omgevingstemperatuur en het feit dat men hem meestal niet gebruikt in combinatie met koud water, zijn de eventuele risico’s zelfs kleiner dan bij de gewone sauna.

Voor mogelijke risico’s en voorzorgmaatregelen:

zie ook artikel : Sauna: voor- en nadelenDelenTweetMail

verschenen op : 18/12/2016 
Gerelateerde artikels

Gerelateerde rubrieken

Meest gelezen

123-gez-darmflora-vergrootgl-bact-10-18.png

Hoe krijg je een gezondere darmflora?

123-meisje-huilen-roepen-opvoed-04-16.jpg

Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat?

123-HD-kinderen-spelen-11-17.jpg

Hoe motiveer je je kind om op te ruimen?

gezondheid.be op Facebook

pub

pub

pub

NIEUWSMEER NIEUWS

alle nieuws »DOSSIERSMEER DOSSIERS

alle dossiers »TIPSMEER TIPS

alle tips »VIDEO’SMEER VIDEO’S

alle video’s »TESTSMEER TESTS

alle tests »OTHERGEZONDE RECEPTEN

alle recepten »AGENDAAGENDA

volledige agenda »NIEUWSBRIEVENNIEUWSBRIEVEN

archief nieuwsbrieven »BOEKENBOEKEN/INTERVIEWS

alle boeken//interviews »FAVORIET ONDERWERP

alle onderwerpen »

Gezondheid.be

De gezondheidssite met nuttige en kwalitatieve informatie over alle gezondheidsaspecten.

Passion Santé

OVER GEZONDHEID.BE

NAVIGATIEHULP

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

cim metriweb

© 2018 Gezondheid NV – Niets uit deze webpagina mag op enigerlei wijze worden gekopieerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. 
versie 6.18

805

NL FRof zoek op onderwerp »

home > dossier > alternatieve therapie

Infrarood-sauna: wondermiddel of leuk gadget?

LAATST BIJGEWERKT: DECEMBER 2016DelenTweetMailIn dit artikelInfrarood-sauna: wondermiddel of leuk gadget?

DOSSIER De infrarood-sauna kent de laatste jaren een stormachtige opgang. Anders dan de klassieke ‘Finse’ sauna is de werking van een infrarood-sauna gebaseerd op de (onzichtbare) infrarood stralingswarmte die opgewekt wordt met diverse types van stralers. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Een infraroodsauna is dus eigenlijk geen sauna maar een (stralings) warmtecabine

In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% zou rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet. Meestal ziet de infrarood-sauna er net zo uit als de klassieke houten saunacabine. Maar omdat de infraroodstralen rechtstreeks de huid verwarmen, kan men ze ook zonder zo’n cabine gebruiken, en zelfs in open lucht. Essentiëel is de straling, niet de warmte van de omringende lucht. Afhankelijk van het materiaal van de cabine (den, hemlock, ceder, multiplex…) zou de warmtegeleidingscoëfficiënt weliswaar verschillen en zouden een deel van de infraroodstralen geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst worden, waardoor het effect minder groot zou zijn.

Hoe werkt de infrarood-sauna?

Sauna-3handd-170_400_05.jpg

Het infrarode gedeelte van het kleurenspectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 0,76 µm tot 1000µm. Mens en dier ervaart deze straling als warmtestraling.
Het infrarode licht bestaat uit drie typen golven met elk een eigen golflengte. Die wordt uitgedrukt in micrometer (µm).
Korte golf infrarood (IR-A): 0,76 – 1,40 µm
Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm
Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm
Er zijn infrarood cabine’s die gebruik maken van stralers uit het korte golfbereik en cabines met stralers voor het midden- en lange golfbereik. Beide toepassingen zouden een verschillende uitwerking op de huid hebben. 

A-straling: Deze infraroodstralers geven ‘rood licht’ met behulp van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Deze straling zou tot diep in de huid doordringen (naargelang de bron van 4 mm tot 5 cm). Infrarood-A-stralen zouden de meest therapeutische zijn.

B-straling: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.

C-Straling: Deze infraroodstraling wordt alleen gebruikt voor verwarming en dringt dus niet het lichaam binnen. Van deze straling dringt slechts 5 % in de huid door en 95 % is voor warmte (al zouden volgens sommige producenten/verkopers van dit soort infrarood-sauna’s deze stralen net het diepst doordringen…). Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. In feite functioneert een infraroodsauna met alleen lange C-stralen als een klassieke sauna via de opwarming van de lucht. 

De infrarood-sauna kan net als de klassieke sauna gebruikt worden in combinatie met koudwaterbaden tussen de verschillende sessies. Maar hij kan ook zonder die koudebaden gebruikt worden.
Als we de reclame mogen geloven, dan zou de infraroodenergie van een infraroodcabine het transpiratie volume in vergelijking met een gewone sauna meer dan verdubbelen, terwijl ze met een beduidend lagere temperaturen werkt. Deze lagere temperatuur zou minder gevaarlijk zijn dan de klassieke sauna. Gelijktijdig is het aangenamer om tijdens het cabinegebruik lucht van 40 tot 50°C in te ademen dan lucht tot 100°C. Daardoor wordt de infraroodcabine meer geapprecieerd omdat de ingeademde lucht aangenamer is en men zelf deze luchttemperatuur kan regelen door meer of minder verse lucht in de cabine te laten. Hierdoor treed een hoger gevoel van welbehagen in.

zie ook artikel : Sauna: voor- en nadelen

Gezondheidseffecten van de infrarood-sauna

Als we de vele gezondheidsclaims van de producenten en verkopers van infrarood-sauna’s mogen geloven, dan is het een echt wondermiddel. Maar in hoeverre kloppen die beweringen?
Het theoretisch principe achter de infrorood sauna is dat de infraroodstralen diep in de huid doordringen en door de huid worden geabsorbeerd, en dat de lichtenergie in het onderhuids weefsel wordt omgezet in warmte-energie. Afhankelijk van het type stralen (zie hoger) dringen de stralen evenwel slechts zeer oppervlakkig in de huid, en is er geen bewijs van enig direct effect op cellen, spieren of organen.

Helpt om te vermageren

infrarood-sauna-vrouw-150.jpg

Beweringen
• De infrarood energie dringt dieper in uw lichaam door dan de warmte van een gewone sauna. Het lichaamsvet begint vloeibaar te worden rond 43°C en kan dan via het zweet uw lichaam verlaten. 
• Voor de produktie van zweet is energie nodig. Een liter water uitzweten vergt ongeveer 600 kcal warmte-energie. Tijdens een half uur in de gewone sauna wordt gemakkelijk 0,5 l zweet geproduceerd, in de infrarood-sauna kan dat twee- tot drie keer meer zijn. Wat dus zou neerkomen op een energieverbruik van 600 Kcal per uur (in sommige reclameboodschappen heeft men het zelfs over 600 tot 900 Kcal per half uur). 

Commentaar
• Er bestaat geen enkel bewijs dat een verblijf in de infrarood-sauna vet doet ‘wegsmelten’ en dat dit via het zweet wordt afgevoerd. 
• Het gewichtsverlies na een sauna (klassiek en infrarood) is grotendeels toe te schrijven aan verlies aan vocht. Dat moet nadien zo snel mogelijk worden aangevuld. 
• De verwijzing naar de energie die verbruikt wordt om te zweten, is misleidend. Ook in rust verbruikt ons lichaam energie voor hartwerking, ademhaling, urineproductie, enz. (= basaal metabolisme). De hoeveelheid is afhankelijk van geslacht, leeftijd en gewicht. Het basaal energieverbruik van een man van 75 kg tussen tussen 18 en 30 jaar bedraagt bijvoorbeeld 1.827 kcal per dag. Bij zeer geringe activiteit (lezen, TV kijken, muziek beluisteren, de lift nemen…) loopt het energieverbruik reeds op tot 2.375 kcal per dag. 
Een energieverbruik van 600 kcal per uur moet ook gerelativeerd worden: om 1 kg vet te verbanden, is 7000 Kcal energie nodig… 600 kcal komt ongeveer overeen met de energie van 100 g chocolade. 
Bovendien moet men er rekening mee houden dat de energie die verbruikt wordt bij inspanning op de eerste plaats geleverd wordt door de in het lichaam aanwezige koolhydraten (onder vorm van glycogeen). Bij de energieproduktie wordt slechts in beperkte mate vet verbrand, en dat is dan nog afhankelijk van de duur en de intensiteit van de inspanning. Als er door de sauna al vet verbrand wordt, dan is dat alleszins zeer beperkt.

Bestrijdt cellulitis

Bewering
Cellulitis zou een gevolg zijn van de onderhuidse ophoping van vet, water en afvalstoffen. Door regelmatig gebruik te maken van de infrarood-sauna zouden deze vetoverschotten smelten en via het zweet afgevoerd worden.

Commentaar
Er bestaat geen enkel bewijs dat een verblijf in de infrarood-sauna vet doet ‘wegsmelten’ en dat dit via het zweet wordt afgevoerd.

Verbetert immuniteit

sauna-voeten.jpg

Beweringen
• Door de stijging van de lichaamstemperatuur krijgt men een effect vergelijkbaar met koorts. Dit leidt tot een stijging van witte bloedcellen en antistoffen en stimuleert het immuunsysteem. Doordat de infraroodstralen diep in het lichaam doordringen, is dit effect groter dan bij de traditionele sauna. 
• De verwarming van het lichaam door infraroodstralen stimuleert en versnelt de metabolische processen en beperkt de aanwas aan pathogene bacteriën en virussen. Gezonde lichaamsdelen en organen worden tot een verhoogde activiteit aangezet. Het zelfgenezingsproces en de weerstand van het lichaam worden verbeterd en nemen toe. De genezing van chronische en acute ziektebeelden zoals verkoudheid, infecties en reumatische ziektes worden door de zelfgenezende kracht van het lichaam versneld.
• Gebruik van de infrarood-sauna bij het begin van een verkoudheid, kan de infectie tegenhouden.
• Veel mensen hebben een te lage lichaamstemperatuur, waardoor ze te kampen hebben met allerlei chronische infecties van sinus, ogen, oren, urinewegen, keel… Door geregeld gebruik van de infrarood-sauna verhoogt men de lichaamstemperatuur en worden deze infecties genezen.

Commentaar
Over de effecten van sauna op het immuunsysteem is nauwelijks onderzoek verricht. 
Er bestaat slechts één onderzoek (Ann Med. 1990;22(4):225-7) dat bevestigt dat mensen die regelmatig naar de (klassieke) sauna gaan (tweemaal per week gedurende zes maanden), tot 30% minder verkoudheden oplopen dan mensen die niet naar de sauna gaan. Er is geen invloed op de ernst of de duur van de verkoudheden. 
Enig effect op andere infecties is niet bewezen.
Dat chronische infecties te maken zouden hebben met een te lage lichaamstemperatuur iswetenschappelijk onzin.

Is zeer weldadig voor de huid

Beweringen
• Door de directe warmte wordt de bloedcirculatie in de huid gestimuleerd, waardoor extra-voedingsstoffen worden aangevoerd, en de huid gezonder wordt.
• Door het overvloedig zweten worden verstopte poriën geopend, waardoor allerlei vuil en afvalstoffen worden afgevoerd. 
• Reinigt de huid
• Verjongt de huid doordat huidschilfers worden verwijderd
• Door de straling van de infraroodsauna wordt de huid diep gereinigd en gaat de huid transpireren. Hierdoor worden de door talg verstopte poriën geopend en worden mee-eters bij acne verwijderd. 
• Door de infrarood straling worden dode huidcellen verwijderd en gaat de huid minder schilferen, wat een gunstig effect heeft bij psoriasis. 

Commentaar
Over de precieze effecten van sauna (klassiek of infrarood) op de gezonde huid, bestaat nauwelijks onderzoek. Waarschijnlijk heeft het een (licht) uitdrogend en reinigend effect. 

• Psoriaris: het enige gepubliceerde onderzoek (Hautarzt. 1983 Oct;34(10):512-4) wijst uit dat (klassieke) sauna bij 9 op 10 psoriasispatiënten geen enkel effect heeft, en bij 1 op 10 leidt tot een verergering van de symptomen. 

• rosacea (‘couperose’): (klassieke) sauna verergert de symptomen 
• eczema: (klassieke) sauna verergert de symptomen
• atopische dermatitis: (Klassieke) sauna verergert de symptomen en kan zelfs leiden tot een acute opstoot van urticaria (jeuk). Sauna wordt alleszins afgeraden voor mensen met chronische netelkoorts (urticaria). 
• acne: geen onderzoek bekend
• cellulitis: geen onderzoek bekend
• verouderingsproces: geen onderzoek bekend

Versterkt hart en bloedvaten

infrarood-sauna-2-150.jpg

Beweringen
• Het lichaam reageert op de dieptewerking van de stralen door een activering van het hormonaal systeem, wat leidt tot een verhoogde hartslag en hartdebiet.
• Door de reactie van het lichaam op de warmte versnelt de bloedsomloop, versnelt de hartslag en het hartdebiet. Dit zorgt voor een betere zuurstofvoorziening van de organen.
• Herhaald gebruik van infrarood-sauna verlaagt de bloeddruk en versoepelt de vaatwanden.
• Het effect van sauna op het hart is vergelijkbaar met een uithoudingstraining. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat.
• Verlaagt cholesterolgehalte

Commentaar
De opwarming (niet de specifieke infrarood-straling) heeft inderdaad een effect op het hart. Om de lichaamstemperatuur in evenwicht te houden, moet het hart sneller pompen en verhoogt de hartprestatie (cardiac output). De hartslag in de sauna kan tweemaal zo hoog liggen dan de hartslag in rust, terwijl de hartprestatie (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt) twee tot drie keer hoger kan liggen. Dit komt ongeveer overeen met een verhoging van de hartprestatie tijdens een fikse wandeling. 
Door het zweten stijgt de concentratie aan hemoglobine (de rode kleurstof in de rode bloedcellen) licht. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Door het vochtverlies wordt ook het renine-angiotensine-aldosteron hormonaal systeem geactiveeerd. Wanneer dit hormoonsysteem wordt ‘aangezet’ stijgt de bloeddruk, knijpen de bloedvaten in de nier samen en worden zout en vocht vastgehouden.

• Er bestaat enige aanwijzing dat regelmatig gebruik van infrarood-sauna een gunstig effectheeft op het cholesterolgehalte in het bloed bij mensen met verhoogd cholesterol. 
• Sauna (klassieke en infrarood) heeft mogelijk een regulerende invloed op de bloeddruk. Onder invloed van de hitte in de sauna daalt de (diastolische) bloeddruk ligt. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer hij zal dalen. De systolische bloeddruk blijft vrijwel constant. 
• Een aantal studies, vooral in Japan, wijst op een mogelijk gunstig effect van infrarood-sauna op de hartfunctie en de inspanningscapaciteit bij patiënten met congestief hartfalen of hart-insufficiëntie. Dit is een hartaandoening waarbij het hart niet meer in staat is om -met name bij verhoogde lichamelijke inspanning- voldoende bloed door het lichaam te pompen. Als gevolg daarvan krijgen de weefsels en organen te weinig zuurstof. Mogelijke verschijnselen zijn kortademigheid en benauwdheid (= dyspnoe) bij inspanning, snel vermoeid, hartritmestoornissen (= aritmieën). Bij falen van de linker harthelft ontstaat stuwing van vocht in de longen (= long-oedeem). Bij falen van de rechter harthelft ontstaat stuwing van vocht onder de huid, vooral rond de enkels (= perifeer oedeem). 
• De bewering dat sauna een vergelijkbaar cardiovasculair effect heeft als aerobe sportbeoefening, is uitsluitend gebaseerd op het energieverbruik dat nodig is voor de zweetproduktie (zie hoger). Voor de produktie van 1 l zweet is ong. 600 Kcal energie nodig. Dit wordt dan vergeleken met het energieverbruik van diverse sporten (tussen 250 en 800 Kcal per uur, naargelang het type en de intensiteit, voor een man van 70 kg), waaruit wordt afgeleid dat sauna een vergelijkbaar effect heeft als sportbeoefening. Maar in tegenstelling tot studies over de cardiovasculaire voordelen van sport, zijn er geen vergelijkbare studies over de cardiovasculaire voordelen van sauna.

Slapeloosheid

infrarood-sauna-3-150.jpg

Bewering
Een sessie in de infrarood-asauna voor het slapengaan verbetert de slaapkwaliteit. 

Commentaar
Er bestaat enige aanwijzing dat regelmatig gebruik van de (klassieke) sauna een positieve invloed heeft op de slaap. Over infrarood-sauna zijn geen specifieke gegevens bekend, maar er is geen reden waarom die niet hetzelfde effect zou hebben. Er zijn geen studies bekend over de invloed van sauna bij de behandeling van slaapproblemen.

Ontgift het lichaam

Bewering
• Samen met het zweet en het lichaamsvet worden ook allerlei gifstoffen (benzeen, nicotine, geneesmiddelen, …) en zware metalen (lood, zink, cadmium, kwik…) afgevoerd. 
• De frequentie van de infraroodstralen komt overeen met de frequentie of het water in de cellen, waardoor gifstoffen worden afgegeven in het bloed en via het zweet, de urine en de uitwerpselen worden afgevoerd.
• Bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen dieptewarmte op, worden wijder en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden opgelost en verdwijnen langs het lymfe-systeem uit het lichaam. Kortom allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. 
• De infraroodcabine biedt een maximaal zweeteffect. Tal van giftige stoffen, die tengevolge van metabolische verontreiniging in het lichaam zijn opgeslagen, worden door het zweten uit het lichaam verwijderd. De infraroodcabine verhoogt de capaciteit van dit uitscheiden, ontgiften en reinigen van de huid door de stimulerende werking op de zweetklieren

Commentaar
Er bestaat absoluut geen enkel wetenschappelijk bewijs dat gifstoffen, zware metalen, enz. onder invloed van sauna via het zweet of het lymfesysteem worden afgevoerd en dat het lichaam hierdoor ‘ontgift’ wordt. 
Ook de theorie dat cellen zouden geactiveerd worden door de straling en gifstoffen zouden vrijgeven die vervolgens via het bloed worden afgevoerd, is op niets gebaseerd.

Erectiele functie

Bewering
Infrarood-stralen verhogen de concentratie stikstofoxide (NO) in het lichaam. Tijdens seksuele stimulatie komt NO vrij bij zenuwuiteinden en uit het bloedvat-endotheel (de binnenbekleding van bloedvaten). Hierdoor vindt bloedvatverwijding plaats in de slagaderen van de penis en daardoor neemt de bloeddoorstroming toe. Ook geneesmiddelen zoals Viagra verhogen de NO-balans

Commentaar
Theoretisch lijkt deze bewering te kloppen, maar er is geen onderzoek verricht op het effect van (infrarood-) sauna op de erectiele functie.

Helpt brandwonden, littekens, operatiewonden, zweren… sneller genezen

Bewering
De infrarood-straling dringt diep in de huid door en heeft een gunstig effect op het helen van brandwonden, littekens, operatiewonden, zweren… 

Commentaar
Uit een analyse van alle gepubliceerde studies waarbij infrarood-straling werd gebruikt voor de heling van wonden of zweren (ongeacht de oorsprong ervan), komen de Amerikaanse Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) tot het besluit dat er geen bewijs bestaatvoor een gunstig effect van infrarood-straling (rapport van 26 juli 2006, te raadplegen op: www.cms.hhs.gov/mcd). 
Bij deze studies werd gebruik gemaakt van speciale infrarood-apparatuur met zeer gerichte straling. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat een infrarood-sauna met veel minder gerichte straling, wél een effect zou hebben op wondheling.

Werkt pijnverlichtend (gewrichtspijnen, spierpijnen, arthritis)

douche-na-sauna-150.jpg

Beweringen
• De warmte van de infrarood saunacabine versoepelt het spierweefsel, stimuleert de bloedsomloop en prikkelt zenuwen. De spierspanning neemt af en de ledematen verstijven minder. De pijn van ontstoken gewrichten neemt daardoor af. Er is ook een positieve invloed bij gespannen spieren en schouders. Voor sporters die last hebben van blessures is het gebruik van een infraroodsaunacabine aan te raden. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen sneller. 
• De gecombineerde werking van warme lucht en van de infraroodstralen stimuleert de stofwisseling en zorgt voor een intense doorbloeding van huid en spieren. Zuurstof en bouwstoffen worden beter door de spieren opgenomen, en afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd.
• Infrarood sauna helpt bij reumatoïde artritis. 

Commentaar
• Reumatoïde artritis en fybromyalgie: Onderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis en fybromyalgie toont aan dat sauna op korte termijn vaak een positief effect (minder pijn, minder stijfheid, beweeglijkheid) heeft. Dit effect is meer uitgesproken bij mannen dan bij vrouwen. Maar 12 uur later is de pijn bij meer dan de helft van de patiënten erger dan voordien . Sauna wordt alleszins afgeraden voor patiënten met reumatoïde artritis tijdens een acute opstoot. Er bestaat geen enkel bewijs dat infrarood-sauna op dit vlak beter of slechter is dan de klassieke sauna.

• Acute spier- en gewichtspijn: er bestaan aanwijzingen dat sauna een tijdelijke pijnverlichtingkan geven bij acute spier- en gewrichtspijnen. Er bestaat geen enkel bewijs dat infrarood-sauna op dit vlak beter of slechter is dan de klassieke sauna. Bij acute ontstekingspijnen is warmtebehandeling tijdens de eerste 48 uur evenwel af te raden.

• Bechterew: Mogelijk heeft sauna, in combinatie met aangepaste oefentherapie, een gunstig effect (op pijn, beweeglijkheid, duur ochtendstijfheid) bij patiënten met de ziekte van Bechterew (Rheum. 2001 Oct;45(5):430-8)

• Jicht: Er bestaat geen enkel bewijs voor een positieve invloed van sauna op jichtklachten. Integendeel, sauna zou eerder kunnen leiden tot verergering van de klachten 

• Sauna heeft geen betekenisvolle invloed op spierstijfheid en -pijn tengevolge van fysieke inspanning. 
• Er bestaat geen bewijs voor een sneller herstel van spierletsels door sauna. 
• Studies bij patiënten met (chronische) pijn leveren tegenstrijdige resultaten. Waarschijnlijk is sauna een zinvolle aanvulling bij andere pijnbehandelingen (bv. bij neuropathische pijn ten gevolge van o.m. diabetes), maar het is nog onduidelijk voor welke types van pijn (Psychotherapy and Psychosomatics 2005;74:288-294). Er bestaat geen bewijs dat infrarood-sauna op dit vlak extra effecten zou hebben.

Ademhaling

Beweringen
• slijmafscheiding in de luchtwegen wordt verhoogd
• betere doorbloeding van de luchtwegen
• Astma: aantal aanvallen neemt af, ademhalingsmoeilijkheden worden minder, vitale capaciteit (=het maximale volume lucht, dat bij een volledige in- of uitademing door de mond gaat) neemt toe.
• Chronische bronchitis: wat geldt voor astmapatiënten geldt ook voor mensen die last hebben van chronische bronchitis: regelmatig saunabezoek werkt zeer verlichtend. 

Commentaar
• Sauna leidt tot een lichte maar zeer tijdelijke verbetering van de longfunctie, met o.m. een verhoging van de vitale capaciteit (=het maximale volume lucht, dat bij een volledige in- of uitademing door de mond gaat)

• Saunagebruik is veilig voor COPD-patiënten en mensen met chronische bronchitis. Er zou eenlichte verbetering van de longfunctie optreden, maar deze is zeer kortstondig. (Arch Phys Med Rehabil. 1989 Dec;70(13):911-3).

• Hetzelfde geldt voor astma-patiënten: er zijn geen aanwijzingen dat saunagebruik schadelijk is voor astmapatiënten, maar er zijn evenmin bewijzen dat het een gunstig effect zou hebben. 
• Saunagebruik wordt afgeraden tijdens acute respiratoire infecties

Kanker

sauna-emmer120.jpg

Beweringen
Het gecombineerde effect van warmte en infrarood-stralen versterkt de natuurlijke immuniteit en doodt abnormale cellen, waaronder kankercellen. 

Commentaar
Voor deze bewering bestaat geen wetenschappelijk bewijs 

Blessurepreventie bij sportbeoefening

Bewering
• In plaats van bij koud en slecht weer risico’s te lopen op blessures door een slechte opwarming van het lichaam kan men beter de opwarming in de Infraroodcabine laten plaatsvinden. U gaat in de cabine zitten tot het transpireren begint, u bent dan opgewarmd en kunt u buiten de training beginnen. 
• Wanneer u geen zin heeft om uw training in de kou uit te voeren kunt u deze training door een sessie in de Infraroodcabine vervangen. Onderzoeken hebben aangetoond dat na 40 minuten in een Infraroodcabine de elasticiteit van de spieren met 50% toeneemt. Een kortere sessie van 10 a 20 minuten verhoogt de elasticiteit met 10%.

Commentaar
De infrarood-sauna (maar evengoed een klassieke sauna, een warm bad of douche, massage, warme doeken, heat packs… ) kan inderdaad gebruikt worden voor een zg. passieve opwarming voor sportbeoefening. 
Studies tonen aan dat de toename van de weefseltemperatuur de gevoeligheid voor sportletsels doet dalen. De elasticiteit van de spieren neemt toe naarmate ze beter doorbloed zijn. De gewrichtsbeweeglijkheid neemt toe waardoor de rekbaarheid van pezen, ligamenten en ander bindweefsel ook verbetert.
Onderzoek heeft evenwel aangetoond dat passieve opwarming niet voldoende is om de flexibiliteit te doen toenemen en geen enkele bescherming tegen letsels biedt. Het kan dus alleen gebruikt worden als aanvulling en niet als vervanging van de actieve warming up waarbij de lichaamstemperatuur verhoogd wordt door actieve bewegingen van de belangrijkste spiergroepen (huppelen, wandelen, joggen, touwspringen, fietsen op een home trainer… ).

Andere claims waarvoor geen enkel bewijs bestaat

• whiplash
• oorinfecties (otitis media)
• tinnitus (oorsuizen)
• zonnebrand
• haarschilfers (door verbeterde doorbloeding van de huid)
• lichaamsgeuren (door beter functioneren van de huid)
• zwangerschapsstriemen
• menstruatiepijn
• jicht 
• prostaatvergroting
• verbetert korte termijn geheugen
• menopauzeklachten
• maagzweer
• levercirrose
• gastritis
• hepatitis
• ziekte van Crohn

Mogelijke gezondheidsrisico’s van infrarood-sauna

Infrarood-sauna heeft nauwelijks gezondheidsrisico’s. 
Door de lagere omgevingstemperatuur en het feit dat men hem meestal niet gebruikt in combinatie met koud water, zijn de eventuele risico’s zelfs kleiner dan bij de gewone sauna.

Voor mogelijke risico’s en voorzorgmaatregelen:

zie ook artikel : Sauna: voor- en nadelenDelenTweetMail

verschenen op : 18/12/2016 
Gerelateerde artikels

Gerelateerde rubrieken

Meest gelezen

123-gez-darmflora-vergrootgl-bact-10-18.png

Hoe krijg je een gezondere darmflora?

123-meisje-huilen-roepen-opvoed-04-16.jpg

Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat?

123-HD-kinderen-spelen-11-17.jpg

Hoe motiveer je je kind om op te ruimen?

gezondheid.be op Facebook

pub

pub

pub

NIEUWSMEER NIEUWS

alle nieuws »DOSSIERSMEER DOSSIERS

alle dossiers »TIPSMEER TIPS

alle tips »VIDEO’SMEER VIDEO’S

alle video’s »TESTSMEER TESTS

alle tests »OTHERGEZONDE RECEPTEN

alle recepten »AGENDAAGENDA

volledige agenda »NIEUWSBRIEVENNIEUWSBRIEVEN

archief nieuwsbrieven »BOEKENBOEKEN/INTERVIEWS

alle boeken//interviews »FAVORIET ONDERWERP

alle onderwerpen »

Gezondheid.be

De gezondheidssite met nuttige en kwalitatieve informatie over alle gezondheidsaspecten.

Passion Santé

OVER GEZONDHEID.BE

NAVIGATIEHULP

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

cim metriweb

© 2018 Gezondheid NV – Niets uit deze webpagina mag op enigerlei wijze worden gekopieerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. 
versie 6.18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.