Slechte adem
Er zijn meerdere voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten (of met mate) als je niet uit je mond wilt ruiken.
Een slechte adem kan ontstaan door maag- en darmproblemen, tandvleesproblemen, aanslag op de tong, keelinfecties en een foute darmwerking.
Koffie en alcohol laten resten achter die zich hechten aan het tongoppervlak en in het spijsverteringskanaal.
Knoflook, uien, kool en sommige specerijen (mierikswortel bijvoorbeeld) zijn eveneens veroorzakers van een slechte adem.
Ook bepaalde typen vis, vlees en zuivel hebben een negatief effect op je adem. Daarnaast heeft gefrituurde voeding vaak een stinkende mond tot gevolg.
Een gezonde mond heeft een schone tong zonder plaque en bacteriën.
Je kunt he tong eenvoudig reinigen met een tongreiniger.
Na iedere maaltijd ontstaat er gasvorming in de darmen, echter bij sommige voedingsstoffen worden deze door de dunne darm niet (helemaal) verteerd en opgenomen.
Deze voedingsstoffen gaan door naar de dikke darm waar ze afgebroken worden, wat gasvorming geeft. De ontlasting die in de darmen blijft zitten, gaat dan door het inwerken van bacteriën gisten. Dit gas wordt door de wand van de darm in de bloedbaan opgenomen en via de longen uitgeademd. Dit veroorzaakt dus ook een slechte adem.
Bekend op dit gebied zijn:
- Bier
- Koolzuurhoudende dranken
- Onrijpe banaan
- Vruchtensap
- Meloen
- Koolsoorten
- Paprika
- Peulvruchten
- Prei
- Ui
- Producten met veel suiker of sorbitol
- Zuivel – Zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt en roomijs kunnen zorgen voor een vieze adem. Door de ontmanteling van melkeiwitten in de mond komen er bacteriën los die een slechte adem kunnen veroorzaken. Kazen als roquefort, camembert en geitenkaas ruiken van zichzelf natuurlijk ook al sterk en geven daarmee een onwelriekende geur aan de adem
- Vis – Ook vis bevat proteïnen die slechte mondbacteriën triggeren, met name tonijn staat hierom bekend. Sterk ruikende vis kun je iets minder ‘vissig’ laten geuren door er voor consumptie een beetje citroensap of azijn over te sprenkelen. Dit heeft een positief effect op de mondgeur achteraf.
Je mond heeft een pH-waarde van 6.5. Alles onder dat cijfer verlaagt de pH-waarde in de mond en geeft de ‘slechte’ mondbacteriën daarmee meer kans zich te vermenigvuldigen. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is dus neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch. Onderstaande voedingsmiddelen zijn zuurder en kunnen volgens sommige experts dus maar beter met mate gegeten worden.
- Citroen
- Sinaasappel
- Grapefruit
- Ananas
- Azijn
- Tomaten
- Pepers
- Rundvlees
- Eieren
- Geraffineerde suiker – Suikerrijke voedingsmiddelen vormen een goede voedingsbodem voor bacteriën, want ze kunnen er snel op voortplanten. Ze zijn dus ideaal voor het ontstaan van tandplak en tandvleesaandoeningen én een slechte adem. Daarom is een goede mondhygiëne extra belangrijk. Heb je suikerrijke voeding gegeten, zorg dan dat je daarna je tanden poetst en eventueel spoelt met een mondspoelmiddel. Heb je daar geen tijd voor? Kauw dan op suikervrije kauwgom, dat zorgt voor de aanmaak van speeksel dat de bacteriën te lijf gaat.
Speeksel is nuttig bij het afbreken van voeding en het vervoer ervan naar de maag en darmen. Maar sommige voedingsmiddelen blijven graag hangen tussen de tanden en dat heeft z’n effect op de geur van je adem. De ‘slechte’ mondbacteriën geven een feestje wanneer je de volgende middelen eet, tenzij je na het eten je tanden poets en de ruimte tussen tanden en kiezen flosst.
- Vlees
- Ananas
- Mango
- Popcorn
- Karamel
- Kokos
- Zeewier
- Spinazie
- Banaan
Vervang suiker- en zetmeelrijke producten door groente en fruit. De vezels in deze voedingsmiddelen zorgen voor een goede balans tussen goede bacteriën en slechte, zwavel producerende bacteriën. Stop daarnaast met roken en beperk het gebruik van alcohol en sterk ruikende voedingsmiddelen. Zorg tot slot voor een goede spijsvertering door je eten goed te kauwen en stress te beperken.
Tips voor een gezonde mond
- Drink direct na het opstaan een glas water
- Eet niet te vaak knoflook, uien en scherpe kruiden
- Suikervrije kauwgom
- Rauwkost
- Groenten en fruit
- Voldoende water
- Thee met tijm of munt
- Eet vezelrijk
- Poets de tanden en kiezen twee keer op een dag. Doe dit minimaal twee minuten. Vergeet ook de ruimten tussen de tanden en kiezen niet. Poets ook zachtjes het tandvlees.
- Reinig je tong dagelijks
- Gebruik fluoridetandpasta. Dit maakt tandglazuur harder en voorkomt en vertraagt de vorming van gaatjes en tanderosie. Fluor zit in tandpasta, maar ook in voeding zoals roggebrood, groente en fruit.
- Gebruik dagelijks een rager of flosdraad om restjes eten en bacteriën tussen de tanden weg te krijgen. Hier komt een tandenborstel vaak niet. Vooral bij de ruimtes tussen de kiezen kan je tandenborstel niet komen.
Bron: Ivoren Kruis