Huis & tuinVrije Tijd

Tuinkalender April

Mediterrane planten zoals de vijg snoeien
Als je je wilt houden aan de tuinkalender april, ga je deze maand aan de slag met mediterrane planten zoals de vijg snoeien, maar ook rozemarijn en salie mogen ingekort worden. Door hun zuidelijke afkomst zijn ze een tikje vorstgevoelig. Snoei je ze te vroeg in het seizoen, dan loop je de kans dat ze tijdens milde periodes uitlopen en juist dat jonge loof is erg gevoelig voor (late) nachtvorst.

In Spanje is dit wel de laatste maand waar je kunt snoeien.

Potplanten verplanten
Potplanten verplanten is nog zo’n klus die je op de tuinkalender april kunt zetten. Door potplanten te verplanten naar een iets grotere pot met verse aarde, geef je ze meer groeiruimte, nieuwe voedingsstoffen en zorg je ervoor dat je ze minder water hoeft te geven in de zomer. Schud de kluit voorzichtig uit. Juist rondom de wortels zit de meest uitgeputte grond.

Bloemen en gras zaaien
Zaai eenjarige zomerbloemen zoals Oost-Indische kers en afrikaantjes in april direct in de volle grond. Ook is het nu een goed moment voor gras zaaien. Zo kun je op kale plekken die ontstaan zijn door het verticuteren nieuw gras zaaien, maar ook een nieuw gazon inzaaien. Vergeet niet regelmatig te sproeien als het weinig regent.

Winterbloeiende heesters snoeien
Snoei winterbloeiende heesters nu licht bij. Haal uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg. Een open, luchtige structuur is het mooist.

Mulchen
De voordelen van mulchen zijn legio. Mulch borders, hagen en rozen met organische mest. Het geeft je borders een serene aanblik omdat het voor eenheid zorgt. Daarnaast worden er voedingsstoffen aan de grond toegevoegd en helpt het om onkruid te onderdrukken. Iets wat goed past bij de tuinkalender april, want het beschermt de grond ook tegen oververhitting en uitdroging, voor als het straks weer heter wordt.

Onkruid wieden
Onkruid wieden doe je bij voorkeur meteen vanaf het begin van het seizoen, vandaar dat we het onder de tuinkalender van april scharen. Wanneer je het onkruid vanaf het begin van het seizoen een beetje onder de duim houdt, voorkom je dat het uit de hand loopt.

Zorg voor kleur in de tuin
In deze tijd van het jaar, wanneer het heldere licht en het mooie weer de levendigheid van bloemen versterken, kunnen we niet genoeg kleur in de tuin hebben. Zorg daarom voor potten vol kleurige bloemen. Een gewone pot vol viooltjes zal altijd voor een vrolijk kleuraccent zorgen.

Zomerbollen planten
Zomerbollen planten (of knollen) zoals Abessijnse gladiool, lelies en Crocosmia is een dankbare klus die zich terugbetaalt. Deze dankbare zomerbloeiers combineren mooi met vaste planten. Zomerbollen planten doe je bij voorkeur eind april-begin mei op een zonnige plek in de border.

Tijd voor dahlia’s!
Opgepotte en binnenshuis voorgetrokken dahlia’s kunnen pas na half mei naar buiten, maar de knollen kun je al na half april in de border uitplanten. Plant ze in goede, voedzame tuinaarde op een zonnige maar niet te droge plek en je hebt er tot de eerste nachtvorst plezier van. Bekijk Annemaries tuinvlogs voor meer informatie over dahlia’s voortrekken en dahlia’s uitplanten.

Vaste planten scheuren
Zet grote pollen vaste planten scheuren ook op de tuinkalender april. Laat voorjaarsbloeiende soorten zoals longkruid echter met rust.

Narcissen labelen
Heb je groepen narcissen die slecht hebben gebloeid? Markeer ze met een stok en een label zodat je er aan denkt ze in augustus te rooien, te delen en te herplanten. Geef ze nu regelmatig water met vloeibare plantenvoeding en laat de planten dan gewoon afsterven.

Geniet van bloesem!
April is dé maand waarin de fruitbomen in bloei komen en we genieten van de majestueuze magnolia’s!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.