zaterdag, februari 24, 2024
Huis & tuinLifestyle

Smerigste plekken in huis

Ze zijn overal

U ziet ze niet, maar uw huis zit vol kleine organismes. Bacteriƫn, gisten, schimmels: ze zitten overal. Uit onderzoek van het Amerikaanse gezondheidsorganisatie NSF International blijkt dat voor plekken in de keuken erg vies zijn. De onderzoekers komen hierachter door in verschillende huizen monsters te nemen van oppervlaktes en spullen die veel worden aangeraakt. In totaal worden er meer dan 600 monsters afgenomen en wat blijkt? De keuken is zelfs in opgeruimde, schoongemaakte huizen vaak de smerigste plek. Bovendien bevinden zich hier naar verhouding veel bacteriƫn die mensen ziek kunnen maken, zoals de e.coli-bacterie die u wellicht ook kent als de poepbacterie. Daarvan kunnen mensen onder andere diarree krijgen.

Poepbacteriƫn in de keuken

Hoe zoā€™n bacterie in de keuken belandt? Volgens gepensioneerd hoogleraar levensmiddelenhygieĢˆne en veterinaire volksgezondheid Frans van de Knapen komt dit omdat mensen hun handen niet goed wassen na een wc-bezoek. ā€œEn als we onze handen wel wassen, dan doen we het verkeerd, want handen wassen kunnen we niet. Vuil komt aan de handdoek. Dus zelfs al weet de volgende persoon wel hoe het moet, dan krijgt hij de bacterieĢˆn tijdens het afdrogen toch aan zijn handen. Maar dat is niet de belangrijkste bronā€, zegt hij tegen wetenschappelijk tijdschriftĀ Quest.

Sponzen het smerigst

Hoewel zoā€™n handdoek niet de belangrijkste bron is, komen de bacteriĆ«n zo wel in de keuken. Hier kunnen zij zich vervolgens naar hartelust vermenigvuldigen. Vooral in vaatdoekjes en sponzen doen zij dit graag. Uit het onderzoek van NSF International worden deze 2 keukenobjecten dan ook genoemd als de smerigste plekken in huis. Dit omdat sponzen en vaatdoekjes nat zijn en vocht is de ideale voedingsbodem voor ongewenste organismes. Vooral de spons is bijzonder vies. De reden? ā€œJe krijgt ze van binnen niet droogā€ zegtĀ Peter Molenaar, deskundige infectiepreventieĀ  bij het RIVM, tegen Quest. Om deze reden is het goed om een keukensponsje om de 2 weken te vervangen.

keukenspons

Viezer dan de keukenspons wordt het niet.

Vaatdoekje maakt meer vies dan schoon

De spons is dus het smerigst, maar de vaatdoek komt al snel daarna. Dat komt omdat dit doekje meestal gebruikt wordt om iets schoon te maken, waardoor al het vuil erin blijft zitten. Wie ā€˜m daarna nog eens gebruikt om iets anders schoon te maken, verspreidt de bacteriĆ«n zo weer. Zodoende maakt het doekje ā€“ hoe ironisch ook-Ā  eigenlijk meer vies dan schoon. Gebruikt u ook een vaatdoekje? Doe ā€˜m dan na 1 dag in de was.

Snijplanken en gasfornuizen: ook heel vies

Ook op snijplanken en gasfornuizen of kookplaten huizen heel veel bacteriƫn. Op snijplanken snijdt u groente en vlees, waardoor de bacteriƫn van deze producten op de plank, het mes en waarschijnlijk ook op het aanrecht terecht komen. Vervolgens raken mensen de knoppen van het gasfornuis aan, waardoor de bacteriƫn zich ook daar aan hechten.

Let op met dierlijke producten

Zodra er eten in het spel is, is het belangrijk om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Vooral in dierlijke producten zitten veel bacteriĆ«n die schadelijk kunnen zijn als u er niet voorzichtig mee omspringt. Denk bijvoorbeeld aan de salmonellabacterie. Dit zit vooral in onbereid vlees van pluimvee en varkens. Als u dit vlees niet goed of te kort bereidt, kan het zijn dat de bacteriĆ«n niet volledig uitgeschakeld worden en kunt u ziek worden. Vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een lagere weerstand kan dit gevaarlijk zijn, maar ook mensen die in goede gezondheid verkeren moeten oppassen.Ā Een bacterie als salmonella kan zich volgens het Voedingscentrum ook verspreiden via het vocht dat vlees achterlaat op de snijplank of aanrecht, waardoor het extra belangrijk is om geen vaatdoekje te gebruiken om dit soort sappen op te vegen.

Gootsteen

Een andere plek die in de top 10 staan van vieste plekken in huis is de gootsteen in de keuken. In de gootsteen is het vrijwel altijd vochtig, wat dus ideaal is voor bacteriƫn en andere kleine organismes die in uw huis leven. De gootsteen is doorgaans ook geen plek die grondig wordt schoongemaakt, waardoor het extra goed toeven is voor deze wezentjes.

Ook vies, maar niet zĆ³ vies

Hoewel de meest vieze plekken in huis zich allemaal in de keuken bevinden, zijn een aantal andere locaties ook vrij vies.Ā  Zo blijkt uit het onderzoek van NSF International dat drinkbakken van vooral honden een bron van bacteriĆ«n zijn, net als hun speeltjes. Speeltjes van katten en kattenbakken zijn ook niet erg schoon. Het probleem met de kattenbak is vooral dat de kat, nadat het hier zijn behoefte heeft gedaan, de bacteriĆ«n uit de bak door het huis verspreidt.

(Bron: NSF International, Nu.nl, Quest, CBS, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.