Eten & drinkenGezondheid

Is Panga, Pangasius en Tilapia ongezond?

Als we sommige advertenties moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius  niet zo gezond is als het lijkt. 

Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden. De consument smult van deze goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong.

Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er zijn nogal wat opmerkingen te maken over de kweekwijze.

Hier een aantal feiten over panga die het vermelden waard zijn:

1. De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Daardoor zijn Panga’s besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)).  

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn slecht voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru, hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China.

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving.  De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuur…  Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in dierenvoedsel.

Natuurlijk is er ook enorm veel mis met andere voedingsmiddelen zoals kip, varkensvlees en rundvlees. Ook onze groente en fruit wordt bespoten met gif en de grond is volledig uitgeput of bemest met chemische kunstmest.

In het wild gevangen vis, vooral uit zee kan ook grote hoeveelheden gif (chemisch afval in zee of rivier) bevatten.

Een paar maal per maand een Pangafilet kan niet veel kwaad, maar gebruik deze (heerlijke) vis niet te regelmatig.