Huis & tuin

Cestrum nocturnum


Velen van u kennen bovengenoemde plant. Misschien niet bij naam, maar wel van de sterke sympathieke geur die deze plant ’s avonds maar vooral ’s nachts, verspreidt. De Spanjaarden noemen de plant o.a. “Dama de Noche”, dus “Dame van de nacht”. Er worden ook wel cactus soorten met sterk geurende bloemen zo genoemd. Maar boven genoemde plant is veel bekender onder de naam “Galán de Noche” en dit staat voor: “Vrijer van de nacht”. Persoonlijk spreekt dit me meer aan. De heerlijke geur zal zeker ook extra romantische gevoelens oproepen en ondersteunen bij geliefden. Maar ook in zijn totaliteit gezien voegt deze heester iets extra’s toe aan de vele heerlijke Spaanse avonden en nachten hier aan de MediterranĂ©e.

De heester of soms kleine boom is afkomstig uit subtropisch en tropisch Midden- en Zuid-Amerika, o.a. Mexico en Guatemala. Zij behoort tot de Solanum (=nachtschade-achtigen). Het geslacht Solanaceae bestaat uit zo’n 1700 soorten eenjarige planten en overblijvende heesters en half heesters. Tot het geslacht behoren behalve sierplanten o.a. ook de aardappel en de aubergine!

De plant is niet opvallend. Heeft groen lancetvormige bladeren van zo’n 20 cm lang met crème-achtige witte / groen gele onopvallende bloemen. Na de bloei vormen zich witte bessen. Hoogte van de plant is 2 tot 5 meter.
De plant verlangt vruchtbare grond, die goed doorlatend is. Verder is het belangrijk, de plant wat water te blijven geven in de droge periode om hem vooral stabiel en groen te houden. Uiteraard, als u deze plant wil planten in uw tuin, is het van belang deze heester zodanig te plaatsen op een plek waar u regelmatig langs komt, om optimaal plezier te hebben van de geur. Zelf heb ik deze plant in de buurt van mijn slaapkamer raam staan en daar wij altijd met openstaande ramen slapen, is het in de tijd dat de plant bloeit genieten. Zeker wanneer er een briesje staat richting raam.

Wist u, dat de Spanjaarden geurende planten vroeger vooral plaatsten rond deuren bij huizen, om vooral vliegen en muggen buiten de deur te houden. Hiervoor werd vooral gebruikt de Jasmijn officinale en ook deze cestrum nocturnum.

Deze heester kan behoorlijk uitgroeien, het is daarom ook raadzaam gedurende het jaar hem wat terug te snoeien. Dit moet u natuurlijk niet doen, als de plant in de knop staat.

In januari/februari is het vooral de tijd om de plant drastisch terug te snoeien. Het snoeien is bij deze plant een gemakkelijke aangelegenheid.

Oh ja, deze plant is wel GIFTIG