Eten & drinkenFEATURED

GI en GL index

De glycemische index (GI)

Deze waarde geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. De GI wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100. Een GI kleiner dan 50 is laag, tussen de 50 en 70 is gemiddeld, en groter dan 70 is hoog.

Er zijn vele soorten suikers in vele gedaantes. Suikers zijn eigenlijk koolhydraten en deze beïnvloeden onze bloedsuikerspiegel, wat het lichaam d.m.v. hormonen zo stabiel mogelijk probeert te houden. Als je veel suikers eet, zorgt dat voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er via insuline uit de alvleesklier de bloedsuiker weer terug gebracht moet worden naar het normale niveau.

Voorkomen is beter dan genezen, dus kies daarom voor voedsel met een lage invloed op de suikerspiegel. De mate van invloed op de bloedsuiker spiegel is vastgelegd in de glycemische index. Hoe hoger de GI waarde, hoe meer de bloedsuiker stijgt. Als je bloedsuikerspiegel laag is, krijg je honger en misschien zelfs wel een vreetkick. Je kunt dan slaaf zijn van de koolhydraten. Kies het liefst voor goede vetten en bronnen van eiwitten en combineer dit met suikers zodat de bloedsuiker gering stijgt door de vertraagde opname van suikers, zo voorkom je bloedsuikerschommelingen en op de lange termijn diabetes.

Voeding met een lage GI

wordt minder snel opgenomen en geven ook minder snel bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers.

wordt vaak aanbevolen aan mensen met diabetes, omdat de bloedsuikerspiegel daarmee stabieler blijft.

Glycemische lading (GL)

Omdat de glycemische index geen rekening houdt met de hoeveelheid koolhydraten in een product, is de glycemische lading (GL) toegevoegd aan de tabel. Dit geeft het effect op de bloedsuikerspiegel van een portie van een product weer. Een GL kleiner dan 10 is laag, tussen de 10 en 20 is gemiddeld, en groter dan 20 is hoog

  • Slechte koolhydraten
    Slechte koolhydraten zijn de koolhydraten die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie) Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten, suiker, honing, melkchocola, maple sirup, sommige zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen, koolraap (zie verder de GI tabel ) Deze produkten mag je dus, vooral in de afslank fase, niet nemen!

  • Goede koolhydraten
    Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg. Goede koolhydraten zijn o.a.: volkorenbrood, roggebrood, zuivelprodukten, fructose (vruchtensuiker), appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddestoelen.. etc..

 

Glycemische lading (GL) +
Glycemische index (GI)
Gevolg
Hoog Snelle stijging van je bloedsuikerspiegel
Gemiddeld Stabiele bloedsuikerspiegel
Laag Langzame stijging van je bloedsuikerspiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.