zaterdag, februari 24, 2024
Huis & tuinLifestyle

Euriops Virginius


Veel verzamelaars van Zuid- Afrikaanse planten zijn lyrisch over deze aantrekkelijke plant en JD Keet , die een exemplaar in 1918 in het Knysna District verzamelde , zei dat deze ‘ opzichtige struik geschikt zou zijn voor borders of heggen in tuinen ‘ . De soort naam virgineus komt van het Latijnse woord virgo (maagdelijk , ongerept).

De honing Euryops is een veel – vertakte , groenblijvende struik tot 3,5 x 1,5 meter . De takken zijn meestal recht, dicht lommerrijke in de bovenste delen , maar kaal lager en ruw vanwege de bladlittekens . De bladeren zijn donkergroen , klein, 5-12 x 2-7 mm ( als een hand met zwemvliezen vingers) of waaiervormig , met 3-7 lobben afwisselend of spiraalvormig gerangschikt op de takken . Massa’s van kleine , fel geel , honing geurende margrietachtige bloemhoofdjes , 8-10 mm in diameter. De bloemen blijven goed in een vaas en zullen een saaie kamer weer ophelderen!

Euryops virgineus is endemisch in zuidelijk Afrika en komt van nature voor in de zuidelijke kustgebieden tot ongeveer 1 200 meter hoogte . Het wordt gevonden in fynbos op berghellingen , zandige hellingen , bermen en soms op kalksteen .

De plant eist volle zon en gematigd water . Het is groenblijvend , vorst – winterhard en droogte – en windbestendig wanneer eenmaal goed beworteld. Het is echter raadzaam om de planten wat water te geven tijdens de winter wanneer het droog en schraal is en in de zomer als er geen neerslag is . De planten houden van wat nevel op de bladeren gedurende droog winter weer zonder vorst. Euriops groeit snel en is daarmee perfect voor nieuwe tuinen , waar het snel lege ruimtes vult. Plant het op de achterkant van een border, of als haag . Snoei de planten hard terug na de bloei om ze netjes te houden . Het kan nodig zijn om oude planten te vervangen na een paar jaar als ze  onderin te kaal worden . Propageren uit zaad of stekken , maar stekken gaat sneller en zal eerder bloemen geven.