zaterdag, februari 24, 2024
Eten & drinkenFEATURED

Gezond eten

Niet diƫten maar eten is de weg is naar een gezondere levensstijl

Wie levenslang profijt wil hebben van gewichtsverlies moet permanent anders gaan eten.Ā  Tijdelijk abrupt anders eten door middel van een dieet werkt echt niet.

Ja, gedurende een korte tijd gaan er wat kilo’s af, maar de hypothalamus, een deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor de bepaling van je gewicht.

Iedereen heeft een bepaald lichaamsgewicht geprogrammeerd in dit orgaan.Ā  Zodra jouw voedsel inname gaat minderen, dan zal de hypothalamus trachten om dat te corrigeren, door jouwĀ  spijsvertering te vertragen en je dus niet meer verder zult afvallen.

In plaats van plots veel af te vallen door een dieet te volgen, is het veel beter om zeer geleidelijk maar gestaag af te vallen.

Dat doe je onder andere door meer voeding te eten dat vet afbreekt.

Hieronder staan een aantal van die voedingsmiddelen vermeld:

 

Appels

Het gezegde ā€œAn apple a day keeps the doctor awayā€ is niet zomaar ontstaan.Ā  Appels schijnen opgeslagen vetten te doen ā€˜smeltenā€™ en hebben het vermogen je bloedsuiker stabieler te houden dan andere vruchten. Appels staan ook in de top 10 van producten met veel oplosbare vezels, waardoor het lichaam minder last krijgt van schommelingen in de bloedsuiker. Niet alleen je bloedsuiker heeft profijt van het eten van appels. Ook de hoeveelheid ongezond cholesterol wordt verlaagd en deze mooie glimmende vruchten reguleren een normale bloeddruk. Een appel van gemiddelde grootte levert slechts 81 calorieĆ«n en bevat geen natrium, verzadigd vet of cholesterol.ā€

 

Bessen

Dit is het perfecte voedsel om af te vallen.

Bessen bevatten natuurlijke fructosesuiker, die voldoen aan je verlangen naar zoetigheid, en bevatten voldoende vezels, zodat je minder calorieƫn opneemt.

Bessen zelf bevatten ook weinig calorieĆ«n. In bramen zitten er 74 calorieĆ«n per kopje, in bosbessen 81, in frambozen 60 en in aardbeien 45.ā€

Bonen

Bonen zijn ƩƩn van de beste bronnen als het gaat om plantaardige eiwitten. Erwten, bonen en kikkererwten worden gezamenlijk peulvruchten genoemd. De meeste bonen bevatten 215 calorieƫn per gekookte kop; limabonen gaan tot 260. Ze bevatten de meeste eiwitten met het minste vet van alle soorten voedsel, en ze bevatten veel kalium, maar weinig natrium.
Plantaardige eiwitten zijn onvolledig, wat betekent dat je iets moet toevoegen om het compleet te maken. Combineer bonen daarom met volkoren granen (rijst, gerst, tarwe, maĆÆs). Dan krijg je dezelfde hoogwaardige eiwitten als in vlees met slechts een fractie van het vet.

Studies aan verschillende universiteiten tonen aan dat het regelmatig eten van bonen het cholesterolgehalte kan verlagen. De meest voorkomende klacht over bonen is dat ze gas veroorzaken. Dit probleem is op een simpele manier beheersbaar: spoel de bonen voor het koken af en verwijder vreemde deeltjes. Doe ze in een ketel en bedek ze met kokend water, laat ze 4 uur of langer weken. Verwijder alle bonen die gaan drijven. Kook de rest van de bonen in vers water.

 

Broccoli

Volgens een recente peiling is broccoli de favoriete groente van Nederlanders. Een kopje gekookte broccoli bevat slechts 44 calorieƫn en het levert duizelingwekkend veel voedingswaarde op. Het bevat geen vet, veel vezels, ziekte bestrijdende chemicaliƫn die indolen worden genoemd, caroteen, 21 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C en calcium.

 

Grapefruit

Grapefruit helpt bij het verbranden van vet en het verminderen van het ā€˜slechteā€™ cholesterol. Een gemiddelde grapefruit levert ongeveer 74 calorieĆ«n, minder dan een appel. Dat is niet het enige voordeel van de grapefruit. Een grapefruit bevat ongeveer 15 gram pectine. Pectine is een soort vezel die in verband staat met het verlagen van cholesterol en vet.
Pectine is niet de enige positieve stof in de grapefruit. Ook vitamine C en kalium zijn in grote getale aanwezig. Kalium is nodig voor een gezonde bloeddruk en vitamine C juist ter voorkoming van ongunstig cholesterol en vetopslag.

Ook is deze oranje vrucht rijk aan natuurlijk galacturonzuur, wat bekend staat om zijn potentie om vet en cholesterol te bestrijden. Bijkomend voordeel hierbij is de hulp in strijd tegen atherosclerose (verharding van de slagaders) en het ontstaan van hartaandoeningen. Probeer grapefruit maar eens met wat kaneel te eten in plaats van suiker. Dat vermindert de scherpe smaak ook.

 

Havermout

Een kopje havermout of haverzemelen heeft slechts 110 calorieƫn. Haver helpt je om af te vallen. Proefpersonen in Dr. James Andersons 12-jarige studie aan de Universiteit van Kentucky verloren 3 pond in 2 maanden door simpelweg 100 gram haverzemelen toe te voegen aan hun dagelijkse voedselinname en niets anders. Verwacht niet dat haver wonderen verricht; je dient wel een uitgebalanceerd dieet te volgen voor je totale gezondheid.

 

Kaneel

Doordat kaneel de bloedsuikerbalans stabiel houdt en de opname van koolhydraten vertraagt kan kaneel helpen als je wilt afvallen. Het chroom wat in kaneel aanwezig is, zorgt voor verzadiging, maar ook voor de gevoeligheid van de cellen als het gaat om insuline. Doordat de cellen beter reageren hoeft er minder insuline aangemaakt te worden, waardoor afslanken wordt bevordert. Een theelepeltje kaneel per dag zou al voldoende zijn om hier invloed op uit te oefenen.

Het pittige van kaneel is hetgeen dat onze spijsvertering stimuleert. Doordat de doorbloeding verbetert en de bloedvaten wijder worden, prikkelt het ons maag-darmkanaal. De maag gaat direct aan het werk om de hoeveelheid maagsappen te vergroten en je eetlust op te wekken.

 

Mosterd

Probeer eens een hete, pittige soort die je in Aziatische winkels, speciaalzaken of bij de exotische producten in de supermarkt vindt. Dr. Jaya Henry van het Oxford Polytechnisch Instituut in Engeland ontdekte dat ongeveer 1 theelepel pittige mosterd tijdelijk het metabolisme versnelt, net zoals cafeĆÆne en het medicijn efedrine dat doen.
Het kan elke dag gebruikt worden en het werkt verbazingwekkend goed en het kan de stofwisseling gedurende enkele uren met wel 20 tot 25 procent versnellen.

 

Peper

Hete, pittige chilipepers vallen in dezelfde categorie als hete mosterd. Tijdens een onderzoek kregen de deelnemers slechts 3 gram chilipepers toegevoegd aan hun maaltijd die uit in totaal 766 calorieĆ«n bestond. De metabolisme verhogende eigenschappen van de hete paprikaā€™s werken als een soort van thermostaat. Pepers zijn verbazingwekkend rijk aan vitamine A en C, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. En bovendien vezelrijk, vet- en natriumarm plus ze bevatten slechts 24 calorieĆ«n per kopje.

Kokos

Kokosvet heeft een positieve uitwerking op onze bloedsuiker. Doordat kokosvet geen insuline nodig heeft om zijn werk te doen, past deze vorm van vet prima in een gezond voedingspatroon.
Maar kokosolie is toch een harde vorm van vet, en dus slecht voor de gezondheid?ā€™, hoor ik u denken.

Kokosolie is hard van structuur, dat bij 30 graden al vloeibaar wordt. Er is gebleken dat ondanks dat kokosvet cholesterol bevat, het meer positieve dan negatieve effecten heeft op ā€˜slechteā€™ cholesterol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.