Wet 1 de wet van de minste weerstand
De intelligentie van de natuur functioneert moeiteloos, wrijvingsvrij en spontaan.
Ze is niet lineair, ze is intuïtief, holistische en voedend.
Je hoeft zo min mogelijk te doen als je acties gemotiveerd worden door liefde, want de natuur wordt bijeengehouden door de energie van liefde.
In de praktijk: leg je toe op acceptatie, dit moment is zoals het moet zijn.
Neem de verantwoordelijkheid voor jouw situatie.
Neem afstand van de behoefte om je standpunt te verdedigen.
Succes is het gevolg van hard werken. Van bloed, zweet en tranen.
Zo is de westerse mens ‘geprogrammeerd’. Denk vooral niet dat dingen vanzelf zouden kunnen gaan. Calvijn zou zich omdraaien in zijn graf. Maar toch. Hoe komt het dat een papegaai stemmen en geluiden vrijwel identiek kan nabootsen? Door jarenlang verbeten oefenen gestimuleerd door de wilskracht van zijn hersenen? Nee. Een papagaai heeft nauwelijks hersenen en geen stembanden waarmee hij zou kunnen ’trainen’. En de postduif vindt de weg naar zijn hok altijd terug. Zelfs als dat hok tijdens de terugvlucht van de duif naar een ander land wordt overgevaren. En uw hond weet wanneer u thuiskomt, ook al is dat onaangekondigd op een afwijkend moment. Volgens de Indiase endocrinoloog en schrijver, Deepak Chopra, maken deze voorbeelden duidelijk dat er andere manieren zijn om te presteren. De papegaai, de duif en de hond ‘scoren’ met een combinatie van intentie en attentie.
Dit proces brengt de transformatie van energievelden op gang. En zo ontstaat werkelijkheid. De natuur volgt in dit proces de wet van de minste weerstand. Ieder natuurlijk proces, iedere plant, ieder dier en ook ieder onbewust proces in het menselijk lichaam kiest deze weg – de papegaai imiteert zonder te oefenen.
Volgens Chopra, moet de mens zoveel moeite doen om iets te bereiken omdat hij last heeft van eigen-wijsheid. De mens heeft bewustzijn, een zelf-beeld. Dit vormt het grootste obstakel voor het realiseren van ideeën. Want de mens wil dat de werkelijkheid aan dat zelfbeeld voldoet.
De kunst is die beelden – verwachtingen – uit de weg te krijgen.
Chopra gaat ervan uit dat elk verlangen is te verwezenlijken. Onder het motto ‘doe minder en bereik meer’ en uiteindelijk ‘doe niets en bereik alles’ geeft hij vijf stappen:
1. Ga ontspannen zitten
2. Spreek concreet je verlangen uit
3. Sluit je ogen en laat je verlangen los
4. Onthecht je van de uitkomst
5. Laat de details aan het universum over
De moeite(loosheid) waard?
Ik zal de wet van de minste weerstand in praktijk brengen door me voor te nemen de volgende stappen te doen:
- Ik zal me toeleggen op acceptatie. Vandaag zal ik de mensen, situaties, omstandigheden en gebeurtenissen accepteren zoals ze zich voordoen. Ik zal weten dat dit moment is zoals het moet zijn, omdat het hele universum is zoals het moet zijn. Ik zal me niet verzetten tegen het hele universum door me te verzetten tegen het heden. Mijn acceptatie is volledig en totaal. Ik accepteer de dingen zoals ze op dit moment zijn, niet zoals ik zou willen dat ze waren.
- Als ik de dingen heb geaccepteerd zoals ze zijn, zal ik verantwoordelijkheid nemen voor mijn situatie en voor alle gebeurtenissen die ik als problemen zie. Ik weet dat het nemen van verantwoordelijkheid betekent niets of niemand de schuld geven van mijn situatie (ook niet mezelf). Ik weet ook dat er in elk probleem een gelegenheid schuilt, en door alert te zijn op gelegenheden, kan ik dit moment transformeren tot iets gunstigers.
- Vandaag zal mijn bewustzijn geworteld blijven in weerloosheid. Ik zal afstand nemen van de behoefte mijn standpunt te verdedigen. Ik zal niet proberen anderen te overtuigen of over te halen tot mijn standpunt. Ik zal open blijven staan voor alle standpunten en niet star vasthouden aan één ervan.
Bron: Deepak Chopra
Pingback: De 7 universele wetten van succes – Yawell