donderdag, juli 25, 2024
Succes

Wet 3 de wet van de pure potentialiteit

Deze wet is gebaseerd op het feit dat wij, in onze oerstaat, puur bewust zijn.

Puur bewustzijn is pure potentialiteit, het veld van alle mogelijkheden en oneindige creativiteit.

Puur bewustzijn is onze spirituele essentie.

Het is oneindig en onbegrensd, en is ook pure vreugde.

Andere kenmerken van bewustzijn zijn pure kennis, oneindige stilte, volmaakt evenwicht, onoverwinnelijkheid, eenvoud en gelukzaligheid.

Dat is de kern van onze aard.

De wet van pure potentialiteit zou ook de wet van eenheid genoemd kunnen worden, want achter de oneindige diversiteit van het leven gaat de eenheid van Ć©Ć©n alomtegenwoordige ziel schuil.

Er is geen scheiding tussen jou en dit veld van energie. Het veld van pure potentialiteit is je eigen Ik. En hoe beter je je eigen aard kent, hoe dichter je het veld van pure potentialiteit nadert.

Het ondergaan van het eigen Ik, ofwel ‘zelfverwijzing’, betekent dat ons innerlijke punt van referentie onze eigen ziel is, en dat niet de objecten om ons heen dat zijn.

Het tegenovergestelde van zelfverwijzing is objectverwijzing.
Bij objectverwijzing laten we ons beĆÆnvloeden door objecten buiten het eigen Ik – daar vallen situaties, omstandigheden, mensen en dingen onder. Bij objectverwijzing streven we voortdurend naar de goedkeuring van anderen. Ons denken en ons gedrag worden bepaald door de reactie die we verwachten.

Objectverwijzing is dan ook gebaseerd op angst. Bij objectverwijzing hebben we ook een sterke behoefte om de wereld om ons heen onder controle te houden. We hebben een sterke behoefte aan macht. De behoefte aan goedkeuring, aan controle over alles en aan macht zijn behoeften die voortkomen uit angst.

Dat soort macht is niet de macht van de pure potentialiteit, of de macht van het eigen ik, of werkelijke macht.

Als we de macht van het eigen Ik ervaren, is er geen angst, geen dwangmatige behoefte om alles onder controle te houden en geen streven naar goedkeuring of macht.

Bij objectverwijzing is je ego je innerlijke punt van referentie. Je ego is echter niet wie je werkelijk bent. Het ego is je zelfbeeld, je maatschappelijke masker, de rol die je speelt. Je maatschappelijke masker vaart wel bij goedkeuring. Het wil alles onder controle houden en het houdt zichzelf in stand door macht, want het leeft in angst.

Je ware Ik, je wezen, je ziel, is hier volkomen vrij van.
Die is immuun voor kritiek en voor geen enkele uitdaging bang, en die voelt zich niemands mindere. En toch is ze ook bescheiden en voelt ze zich niet beter dan anderen, doordat ze weet dat alle anderen hetzelfde Ik zijn, dezelfde ziel in verschillende vermommingen.

Dat is het essentiƫle verschil tussen objectverwijzing en zelfverwijzing.

Bij zelfverwijzing leer je je ware aard kennen, die voor geen enkele uitdaging bang is, voor alle mensen respect heeft en zich niemands mindere voelt. De macht van dit Ik is dan ook ware macht. Macht die gebaseerd is op objectverwijzing is geen echte macht. Doordat ze op het ego gebaseerd is, bestaat ze alleen maar zolang het object van referentie bestaat.

Als je een bepaalde titel hebt – president van een republiek of voorzitter van een bestuur – of als je veel geld hebt, hoort de macht die je hebt bij de titel, de baan of het geld. Op het ego gebaseerde macht bestaat alleen zolang dergelijke dingen duren. Op het moment dat de titel, de baan of het geld verdwijnen, verdwijnt ook de macht.

De macht van het Ik is daarentegen permanent, omdat die is gebaseerd op kennis van het Ik. En de macht van het Ik heeft bepaalde kenmerken. Mensen komen naar je toe, en dingen die je wilt hebben ook. Mensen, situaties en omstandigheden worden als door een magneet aangetrokken om je te helpen je wensen te vervullen. Dit is de steun van de natuurwetten, de steun van de goddelijkheid, de steun die je ontvangt als je je in de toestand van genade bevindt. Je macht is zodanig van aard dat je een band met anderen hebt, en anderen met jou. Je macht is die van de verbondenheid, een verbondenheid die voortkomt uit ware liefde.

Hoe kunnen we de wet van pure potentialiteit, het veld van alle mogelijkheden, in ons leven toepassen?
Als je van de voordelen van het veld van pure potentialiteit wilt genieten, als je de creativiteit die inherent is aan puur bewustzijn ten volle wilt benutten, moet je die kunnen bereiken. EĆ©n manier om toegang te krijgen tot het veld is door middel van de dagelijkse beoefening van stilte, meditatie en niet-oordelen.
Tijd doorbrengen in de natuur is ook een wijze om door te dringen tot de eigenschappen die inherent zijn aan het veld: oneindige creativiteit, vrijheid en gelukzaligheid.
Het beoefenen van stilte betekent dat je de moeite neemt om gedurende een bepaalde hoeveelheid tijd alleen maar te Zijn.

Het ondergaan van stilte betekent af en toe een tijdje zwijgen. Het betekent ook dat je af en toe afziet van activiteiten als televisie kijken, naar de radio luisteren of lezen. Als je jezelf nooit de gelegenheid geeft de stilte te ondergaan, veroorzaakt dat onrust in je innerlijke dialoog.

Reserveer dus af en toe wat tijd om de stilte te ondergaan. Of neem je voor om elke dag een bepaalde periode stil te zijn. En onderga van tijd tot tijd een langere periode van stilte, bijvoorbeeld een hele dag. Wat gebeurt er als we aan zo’n periode van stilte beginnen? In eerste instantie wordt onze innerlijke dialoog alleen maar onrustiger. We hebben een sterke behoefte dingen te zeggen. Ik heb mensen gekend die, als ze een langere periode van stilte ingaan, de eerste paar dagen bijna gek worden. Ze worden plotseling bevangen door een gevoel van nervositeit en verontrusting. Maar als ze doorzetten, begint hun innerlijke dialoog te kalmeren. En al snel wordt de stilte diep. Dit komt doordat de geest het na een tijdje opgeeft en zich realiseert dat het geen nut heeft om maar rond te malen als je – het Ik, de ziel, de beslisser – niets zegt, punt uit.

Dan, als de innerlijke dialoog kalmeert, begin je de stilte van het veld van pure potentialiteit te ondergaan. Het beoefenen van de stilte op door jezelf gekozen momenten is Ć©Ć©n manier om de wet van pure potentialiteit te ondergaan. Een andere manier is om elke dag te mediteren. Door middel van meditatie zul je leren het veld van pure stilte en puur bewustzijn te ondergaan.

In dat veld van pure stilte ligt het veld van oneindige samenhang besloten, het veld van oneindig organisatievermogen, de basis van de schepping, waar alles onlosmakelijk is verbonden met al het andere.

Bij de vijfde wet, de wet van intentie en wens, zul je zien hoe het invoeren van een zwakke impuls van intentie in dit veld kan leiden tot de spontane verwezenlijking van jouw wensen. Maar eerst moet je de stilte in de meditatie ondergaan. Stilte is een eerste vereiste om jouw wensen te verwezenlijken, want in de stilte ligt je verbinding met het veld van pure potentialiteit, dat een oneindig aantal details voor jou op elkaar kan afstemmen.
Stel je voor dat je een steentje in een roerloze vijver gooit en kijkt naar de rimpelingen. Dan, na een tijdje, als de rimpelingen verdwenen zijn, gooi je misschien nog een steentje.

Dat is precies wat je doet als je het veld van pure stilte betreedt en jouw intentie daar invoert. In deze stilte zal zelfs de zwakste intentie rimpelingen veroorzaken over de basis van het universele bewustzijn, dat alles met elkaar verbindt. Maar als je geen stilte in jouw bewustzijn hebt, als jouw geest net een woelige oceaan is, zou je het Empire State Building erin kunnen gooien en je zou het nog niet merken.

In de bijbel staat de zinsnede ‘Wees stil, en weet dat Ik God ben.’ Dat kan alleen worden bereikt via meditatie. Een andere manier om toegang te krijgen tot het veld van pure potentialiteit is door niet te oordelen. Oordelen is het voortdurend evalueren van dingen als goed of slecht. Als je voortdurend aan het evalueren bent, aan het classificeren, etiketteren en analyseren, veroorzaak je veel onrust in je innerlijke dialoog. Deze onrust beperkt de stroom van energie tussen jou en het veld van pure potentialiteit. Je drukt het ‘gat’ tussen je gedachten letterlijk dicht. Het gat is je verbinding met het veld van pure potentialiteit. Het is de staat van puur bewustzijn, de stille ruimte tussen gedachten, de innerlijke stilte die je in verbinding stelt met de werkelijke macht. En als je het gat dichtdrukt, druk je je verbindingsweg naar het veld van pure potentialiteit en oneindige creativiteit dicht.
Er is een gebed in A Course in Miracles, dat luidt: ‘Vandaag zal ik over niets dat gebeurt oordelen.’ Door niet te oordelen schep je stilte in je geest. Daarom is het een goed idee om elke dag te beginnen met dat voornemen. En herinner uzelf in de loop van de dag aan dat voornemen, als u zichzelf erop betrapt dat u ergens over oordeelt.

Als het u te moeilijk lijkt om dit de hele dag vol te houden, zeg dan eenvoudigweg tegen uzelf. ‘De komende twee uur zal ik nergens over oordelen,’ of ‘Het komende uur zal ik geen oordeel vellen.’ Dan kunt u de periode geleidelijk uitbreiden. Door middel van stilte, meditatie en het afzien van oordelen zult u de eerste wet, de wet van pure potentialiteit, toepassen.
Als u daar eenmaal mee begint, kunt u een vierde component aan deze oefening toevoegen, en dat is regelmatig tijd doorbrengen in nauw contact met de natuur. Tijd doorbrengen in de natuur stelt u in staat de harmonieuze interactie van alle elementen en levenskrachten te voelen en geeft u een gevoel van eenheid met alles wat leeft. Of het nu langs een rivier is, in een bos, op een berg, aan een meer of aan de kust van de zee, dat contact met de intelligentie van de natuur zal u helpen toegang te krijgen tot het veld van pure potentialiteit.
U moet leren in contact te treden met de diepste kern van uw wezen. Deze ware kern ligt dieper dan het ego. Ze is onbevreesd, vrij, ongevoelig voor kritiek, en voor geen enkele uitdaging bang. Ze is aan niemand inferieur of superieur. Als u toegang hebt tot uw ware kern, geeft dat u ook inzicht in uw relaties, want elke relatie is een reflectie van uw relatie met uzelf.

Als u bijvoorbeeld schuldgevoelens, angst en onzekerheid heeft over geld, succes of wat dan ook, dan is dat de weerspiegeling van schuldgevoelens, angst en onzekerheid als fundamentele aspecten van uw persoonlijkheid. Geen enkele hoeveelheid geld of succes zal deze fundamentele problemen van het bestaan oplossen, alleen een nauw contact met het Ik zal ware genezing kunnen bewerkstelligen. En als u een basiskennis hebt over uw ware Ik, als u echt uw eigen aard begrijpt, zult u zich nooit schuldig, angstig of onzeker voelen over geld, overvloed of het vervullen van uw wensen, want dan zult u beseffen dat de kern van alle materiƫle rijkdom levensenergie is, pure potentialiteit. En pure potentialiteit ligt besloten in uw aard.

Naarmate u gemakkelijker toegang krijgt tot uw ware aard, zullen er spontaan creatieve gedachten bij u opkomen, want het veld van pure potentialiteit is ook het veld van oneindige creativiteit en pure kennis. Franz Kafka, de Tsjechische schrijver, heeft eens gezegd: ‘je hoeft je kamer niet uit. Blijf aan je tafel zitten en luister. Je hoeft niet eens te luisteren, alleen te wachten. Je hoeft niet eens te wachten, alleen te leren stil, rustig en eenzelvig te zijn. Het woord zal zich zomaar aanbieden om zich te laten ontmaskeren. Het heeft geen keuze; het zal in extase aan je voeten liggen rollen.’ De overvloed van het universum, de kwistige overdaad en weelde, zijn een uiting van de creatieve geest van de natuur.

Hoe ontvankelijker je bent voor de geest van de natuur, hoe gemakkelijker je toegang hebt tot haar oneindige, onbegrensde creativiteit. Maar eerst moet je de onrust van je innerlijke dialoog overwinnen om contact te maken met die overdadige, overvloedige, oneindige, creatieve geest. En dan schep je de mogelijkheid van dynamische activiteit terwijl je tegelijkertijd de stilte van de eeuwige, onbegrensde, creatieve geest bij je draagt. Deze uitstekende combinatie van de stille, onbegrensde, oneindige geest met de dynamische, begrensde, individuele geest vormt het volmaakte evenwicht van roerloosheid en beweging, dat alles kan creƫren wat je wilt. Deze coƫxistentie van tegenpolen, stilte en dynamiek, maakt je onafhankelijk van situaties, omstandigheden, mensen en dingen.
Als je deze uitstekende combinatie van tegenpolen kalm accepteert, word je Ć©Ć©n met de wereld van energie – de onstoffelijke non-materie die de basis vormt van de stoffelijke wereld. Deze wereld van energie is veranderlijk, dynamisch, veerkrachtig, altijd in beweging. En toch is ze ook onveranderlijk, bewegingloos, kalm, eeuwig en stil. Stilte alleen is de potentialiteit voor creativiteit; beweging alleen is creativiteit die niet volledig tot uiting kan komen.

Maar de combinatie van beweging en stilte stelt u in staat uw creativiteit in alle richtingen de vrije loop te laten, waar de kracht van uw aandacht u ook maar heen voert.

Waar u ook gaat te midden van beweging en activiteit, neem uw stilte met u mee. Dan zal de chaotische beweging om u heen uw toegang tot het reservoir van creativiteit, het veld van pure potentialiteit, nooit belemmeren.

Het toepassen van de wet van pure potentialiteit.

Ā Ik zal de wet van pure potentialiteit in praktijk brengen door me voor te nemen de volgende stappen te doen:

  1. Ik zal in contact treden met het veld van pure potentialiteit door elke dag tijd te reserveren om stil te zijn, om te Zijn en niets anders. Ook zal ik minstens tweemaal per dag alleen en in stilte mediteren.
  2. Ik zal elke dag de tijd nemen om Ć©Ć©n te worden met de natuur en in stilte getuige te zijn van de intelligentie in alles wat leeft. Ik zal stil naar een zonsondergang kijken, of naar het geluid van de oceaan of een rivier luisteren, of de geur van een bloem opsnuiven. In de vervoering van mijn eigen stilte en door Ć©Ć©n te worden met de natuur, zal ik genieten van de eeuwenoude klop van het leven, het veld van pure potentialiteit en onbegrensde creativiteit.
  3. Ik zal niet oordelen. Ik zal mijn dag beginnen met het voornemen: ‘Vandaag zal ik over niets dat gebeurt, oordelen, en de hele dag door zal ik mezelf eraan herinneren geen oordeel te vellen.

Een gedachte over “Wet 3 de wet van de pure potentialiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.